Dit recept is ontstaan door mijn verslaving aan lekkere kazen en krokante snacks. We gaan proberen lijnzaad crackers te maken die lekker zijn, iets minder koolhydraten en veel meer vezels bevatten dan gewone crackers (of chips) en als extra voordeel heel flexibel te kruiden zijn. Na een 6 tal pogingen met verschillende recepten heb ik eindelijk een combinatie gevonden die hieraan voldoet : gebroken lijnzaad, pompoenpitten en sesamzaad :-) Kortom, 3 gezonde ingrediënten volgens kenners, en dan nog eens aangevuld met kruiden naar keuze.Lijnzaad zorgt in dit recept voor de lijm die alles gaat bij mekaar houden zonder vetstoffen. De smaak komt vooral van de lekker geroosterde pompoenpitten en het sesamzaad maar ook door de kruiden. De kruiden kan je natuurlijk volledig zelf kiezen. De laatste versie in de foto was 1 helft Ajowan, dat hebben we al gebruikt in het Onion Bhaji recept. De 2de helft Nigella seeds (of zwarte komijn) wat je ook kan gebruiken in een recept dat eigenlijk heel goed in dit seizoen past : pompoencurry. Daarnaast ook een beetje gedroogde ajuin en look. Verse ajuin en look gaf geen goed resultaat want door het extra vocht was het niet krokant genoeg of zijn de zaden te hard gebakken. Beide kruiden zijn zeer lekker met kaas maar je kan de crackers ook gewoon eten als beschuit bij soep of als tussendoortje. Ik heb de crackers gebakken tot ze volledig krokant zijn. Dit kan je zelf kiezen en gezien men in de “raw” food community dit soort crackers ook veel maakt zou drogen ook moeten lukken. Je kan eigenlijk alle kanten uit : zoete versies, voeg wat sojasaus en zeewier toe voor een Japans accent, ga voor een Italiaanse pesto versie… Laat zeker weten via Twitter, Facebook, Instagram, rooksignalen of het commentaar formulier welke lijnzaad crackers jullie gemaakt hebben! Let op, volgens verschillende sites, kan overmatig gebruik van lijnzaad zowel verstopping, uitdroging en diarree veroorzaken… Zelf heb ik er geen last van :-) [Bronnen en andere interessante recepten :]{style=“text-decoration: underline;“}-De Bakparade - Banaan en lijnzaad crackers-Brenda kookt - Knapperige zadencrackers-Russell James - Chia crackers (ipv lijnzaad) met venkel-I breathe…I’m hungry - Rozemarijn en zeezout crackers-About.com - Look en parmezaanse kaas crackers [Achtergrond informatie :]{style=“text-decoration: underline;“} -Sesamzaad-Pompoenpitten-Lijnzaad
[wpurp-searchable-recipe]Herby flax seed crackers with pumpkin and sesame seeds - - flax seeds, pumpkin seeds, sesame seeds, salt ((adjust to your own taste)), garlic powder ((adjust to your own taste)), onion powder ((adjust to your own taste)), water, dried herbs ((whatever your like - about 1 tbsp)), Preheat your oven - 180 C.; Lightly break the flax seeds using a blender or pestle and mortar. Add the other ingredients except the dried herbs and leave the mixture to swell for at least 30 minutes - 1 hour.; Spread the soaked seeds in a 2-3 mml layer on top of parchment paper on a baking tray. Sprinkle with the dried herbs and gently press the herbs into the wet mixture.; Bake for about 30 minutes at 180 C till dry, golden and slightly toasted. Open the oven door a few times for the steam to escape. ; Turn the crackers and bake for another 10-15 minutes till completely dry, golden and crispy. ; - [/wpurp-searchable-recipe]