Bloemkool pakora met venkel

Eindejaar dus de ideale moment om nog eens iets te frituren.
En geen kroketten maar iets met meer smaak : bloemkool.
We gaan bloemkool pakora’s maken. Een lekker voorgerechtje of snack, volledige vegan en glutenvrij dus we kunnen het bijna als gezond eten verkopen ;-)

Pakora’s of bhaji zijn gefrituurde groenten en soms vlees of vis met een krokante kruidige korst van kikkererwtenmeel.
Kikkererwtenmeel kan je vinden bij de meeste biowinkels of Indische winkels. Daar staat er meestal “gram flour” op de verpakking.
In dit recept ben ik wat afgeweken van mijn standaard “onion bhaji“ recept door de ajwain te vervangen door venkelzaadjes.
De lichte anijs toets past beter bij bloemkool dan het veel sterkere tijmachtige van de ajwain.
Om alles nog iets krokanter te maken heb ik een deel van het kikkererwtenmeel vervangen door rijstmeel.
Meestal maak ik dit beslag op het zicht dus exacte verhoudingen zijn er eigenlijk niet.

Je kan ook eindeloos experimenten met de kruiden. Ik heb pakora’s graag pikant, met wat look op de achtergrond.
De verse chilli kan je vervangen door wat flakes, cayenne peper of volledig weglaten.
Traditioneel serveert men bij pakora’s enkele chutneys met een zoet, fris karakter maar ik hou het meestal bij pikante curry ketchup.
Experimenteer zeker ook eens met andere groenten.

Voila, nog eens bewezen dat je met een frietpot meer kan doen dan frieten bakken.
Er is wel een kans dat je volgende portie frieten een beetje naar venkel smaken!
Maar dat is het ideale excuus om dit recept nog eens te maken.

Bloemkool pakora met venkel

Ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool
  • 80 gr kikkererwtenmeel (gram flour)
  • 80 gr rijstmeel (of 70 gr kikkererwtenmeel en 15 gr witte bloem)
  • 2 groene chili’s (geraspt of heel klein gesneden)
  • 2 teentjes look (geraspt of heel klein gesneden)
  • 2 cm gember (geraspt of heel klein gesneden)
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 12 theelepel bakpoeder
  • water

Werkwijze

  1. Laat een pan met olie of frituurpan voorverwarmen op 180 graden.
  2. Was en snij de bloemkool in stukjes van 2 - 3 cm. Dan moet je ze niet blancheren. Dat is bij grotere stukken wel nodig.
  3. Meng de kikkererwtenmeel, rijstmeel met alle kruiden en het zout.
  4. Voeg stap voor stap water toe tot je een dikke “pannenkoekendeeg” hebt die goed blijft plakken aan de groenten.
  5. Voeg dan het bakpoeder toe en roer goed.
  6. Dompel de bloemkool in het beslag en frituur op 180 graden tot de bloemkool goud-geel is. Dat duurt ongeveer 3-5 minuten.
  7. Laat uitlekken en serveer met ketchup of chutney naar keuze.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus