Enkele weken geleden ben ik naar de opening geweest van Bia Mara in Antwerpen.
Bia Mara is een fish & chips restaurant met een interessant
verhaal.
Het concept, moderne fish & chips met creatieve smaken, is ontstaan in
Ierland op een markt in Dublin.
Daarna startte Barry en Simon de eerste vaste vestiging in Brussel,
vervolgens Hook in Londen, en nu de
volgende “wereldstad” Antwerpen.
De menu is zoals het eigenlijk altijd zou moeten zijn : klein maar met
genoeg variatie.
Je kan kiezen tussen fish & chips gemaakt met panko, ruw broodkruim, of
tempura, allebei minder zwaar dan het traditionele deeg gemaakt met
bier.
Bia Mara gebruikt alleen ecologisch verantwoorde vis. Voor mensen die
liever vissen laten zwemmen zijn er ook vegetarische en vlees
alternatieven. Voor bierliefhebbers zijn er bieren van kleine, lokale
brouwerijen.
De meerwaarde tegenover gewone fish & chips zijn de creatieve kruiding
en lekkere huisbereide sauzen, zoals een super truffel en look
mayonaise.
Samen met zeer goed gebakken krokante dikke frieten :-)
Mijn favorieten zijn de pikantere fish & chips versies, cajun en jerk,
maar voor de bangerikken zijn er ook klassieke versies.
Ik ga zeker 1 van de komende dagen de Indische of Thaise versie
proberen.
Kortom, spring eens binnen bij Bia Mara of
Hook!
- #craft beer and #homemade #sauces and #dips! Recommended! Address
- Maalderijstraat 1 #fish #restaurant #instantwerpen #streetfood #newintown #biamara](https://www.instagram.com/p/9dBk_PwwlF/)
aalderijstraat 1 #fish #restaurant #instantwerpen #streetfood #newintown #biamara](https://www.instagram.com/p/9dBk_PwwlF/)
A photo posted by Koen Verschaeren (@teveelkookboeken) on
Ik kon het niet laten om thuis ook eens een eigen versie te maken.
Na enkele probeersels is dit mijn favoriet geworden.
Witte vis, volg de seizoenen of gebruik verantwoorde diepvries vis, met
panko en gekruid met panch phoron.
Dit is een Bengaals kruidenmengsel met o.a. venkel wat we al gebruikt
hebben in een curry.
Je kan deze ”fish sticks” als een snack of of voorgerecht serveren.
Samen met bijvoorbeeld ketchup met wat mosterd of zoals in de foto een
tamarind chutney.
Het zure van de tamarind met de venkel en een klein beetje bitterheid
van de fenegriek zorgt ervoor dat je hiervan kan blijven eten :-)
De dikke frieten zijn “triple cooked” zoals het moet volgens Heston
maar ik heb het recept van de Guardian
gevolgd.
Dus spring eens binnen bij Bia Mara of ga zelf aan de slag en pas de
kruiden aan naar je eigen smaak!
Bia Mara - Fish & chips met panch phoron
Ingrediënten
Fish & Chips
- 1 witte vis filet (naar keuze)
- 4 eetlepels bloem
- 1 eetlepel panch phoron (gemalen)
- 1 ei
- 1 theelepel panch phoron
- 6-8 eetlepels panko
Tamarind chutney
- 75 ml tamarind (kant en klaar of week en pers tamarind pulp)
- 50-100 ml water
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel gember (vers, geraspt)
- 2-4 theelepels bruine suiker (of zoetmiddel naar eigen smaak)
- zout
- chilipoeder (optioneel
Werkwijze
Fish & Chips
- Maal de panch phoron en meng met de bloem.
- Klopt het ei en meng met de ongemalen panch phoron.
- Snij de visfilet in kleine stukjes. Meng onder de gekruide bloem, vervolgens in het ei en daarna in de panko.
- Frituur op 170 C tot de panko goudbruin is. Ongeveer 3 minuten.
Tamarind 1. Doe een klein beetje olie in een kleine pan en bak de komijnzaadjes tot de aroma’s vrijkomen. 2. Verlaag het vuur en voeg de geraspte gember toe samen met de tamarind. Voeg een beetje water toe als dit mengsel te dik is. 3. Breng verder op smaak met meer gember, wat chili, zout en de suiker (of zoetmiddel). Pas de hoeveelheid suiker zeker aan naar je eigen smaak en maak het niet te zoet. 4. Laat nog even doorkoken tot je de dikte hebt van ketchup.