Chai panna cotta

Tijd voor een vervolg op het “chai”, al dan niet dirty, verhaal van enkele weken geleden.
Trendy in het hippe hipster thee en koffiewereldje zijn bokalen, baarden, fietsen zonder vitessen en allerlei vegan toestanden.
Laten we dus de puristen van de Italiaanse keuken eens op de kast jagen en vegan chai panna cotta maken.
Want naast lekkere thee kan je met chai kruiden of thee nog andere dingen doen!

Panna cotta is 1 van mijn favoriete nagerechten.
Zeker als men het romige, zoete durft combineren met wat scherpere frambozen of aardbeiencoulis.
Dit gaan we nu volledig anders aanpakken.
Na wat experimenten met o.a. amandelmelk ben ik voor de vervanging van de room uitgekomen bij een gewoon blik kokosmelk.
Dit is automatisch iets vettiger met een zoete ondertoon maar vooral veel minder waterig dan de plantaardige melken.
Voor gelatine is agar agar een logisch vegan alternatief.
Agar agar maakt men van zeewier en heeft als extra voordeel dat je de panna cotta niet in de koelkast moet laten staan.
De dosering van agar agar is normaal gezien 8 gr per liter maar dan was in dit geval het resultaat iets te hard.
Dat heb ik dus verlaagt naar 3 gr in het recept.

Het belangrijkste is het infuseren van de kokosmelk met de chai thee of chai kruiden.
Ik ben zelf gegaan voor 3 theebuiltjes en 15-20 minuten. Pas dit gewoon aan naar eigen smaak.
De chai panna cotta heb ik afgewerkt met gemalen kaneel.

Een zeer lekker alternatief voor de traditionele bessen zijn gestoofde appels of peren met kaneel of chai kruiden.
Of voor een meer exotische sfeer : gebakken ananas.

Chai panna cotta

Ingrediƫnten

  • 1 blik cocosmelk
  • 100 ml water
  • 3 gr agar agar
  • 3 theelepels chai thee (of zwarte thee met chai kruiden naar eigen smaak)
  • 1 stokje kaneel
  • zoetmiddel (naar eigen smaak)

Werkwijze

  1. Warm de kokosmelk op maar laat niet koken. Voeg de chai thee of kruiden toe en laat trekken tot het sterk genoeg is.
  2. Voeg naar eigen smaak zoetmiddel (stevia of een ander zoetmiddel/suiker naar keuze) toe.
  3. Meng de 3 gr agar agar, pas aan naar keuze, in het water en breng aan de kook.
  4. Meng de agar agar oplossing onder de kokosmelk en laat afkoelen.
  5. Serveer met wat kaneel of chai kruiden en fruit naar keuze.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus