Couscoussalade met tempeh en feta

Einde van de maand en dus foodblogswap. Deze keer moest ik iets koken van de blog van Ellouisa.
En dat was moeilijk kiezen tussen de interessante bakrecepten en veel Turkse en Marokkaanse gerechten.
Dat zijn 2 keukens die ik nog verder wil ontdekken.

Uiteindelijk ben ik gegaan voor een eigen vegetarische versie van de couscoussalade met kip en feta.

Op dit moment is het in Vlaanderen 40 dagen zonder vlees en daarmee probeer ik een beetje rekening te houden.
Eigenlijk niet moeilijk want ik eet al 70 % vegetarisch. Volgens sommigen ben ik dus een vegetariër zonder karakter…

De gerookte kip heb ik vervangen door gerookte tempeh.
Rond soja zijn er meer en meer artikels die aangeven dat niet gefermenteerde soja, in grote hoeveelheden, eigenlijk niet zo goed is.
Tempeh is echter een traditionelere, oudere en gefermenteerde variant, en naar mijn smaak veel lekkerder dan tofu of de meeste vleesvervangers gebaseerd op soja.
Citroensap heb ik vervangen door een ingrediënt waarvan ik fan ben van geworden door een aantal Ottolenghi recepten : granaatappel melasse (Pomegranate molasses).
Het ingekookte zoet-zure sap van granaatappels.
De spinazie door een seizoensgroente die in mijn wekelijks groenten en fruitpakket te vinden was : winterpostelein.
En tenslotte gewone couscous door parelcouscous want die lag al veel te lang te wachten achteraan in de kast.
De olijven en paprika heb ik deze keer niet gebruikt.

En het resultaat is lekker!
Dit ga ik, en ik ben geen liefhebber van salades, nog maken.
Het zurige van de citroen of granaatappel melasse past perfect bij het gerookte van de tempeh en het zoete van de gedroogde tomaten.
Het groen, van de spinazie in het originele recept of de winterpostelein zorgt voor een extra fris en krokant accent.

Ik ga dit zeker ook eens testen met rucola i.p.v. spinazie of andere salade blaadjes!

Couscoussalade met tempeh en feta

Ingrediënten

  • 200 gr couscous (soort naar keuze)
  • 250 gr water (of volg de verpakking van de couscous)
  • 1 bouillonblokje (soort naar keuze)
  • 1 blok tempeh (gerookte of vervangen door gerookte kip)
  • 1 blok feta,
  • spinazie (grof gesneden, hoeveelheid naar keuze)
  • peterselie (fijngesneden, hoeveelheid naar keuze)
  • 10 zongedroogde tomaten (hoeveelheid naar keuze)
  • zwarte olijven (optioneel)
  • paprika (optioneel - hoeveelheid naar keuze)
  • 1 - 2 eetlepels granaatappel melasse (of citroensap)
  • zout
  • pepper
  • olijfolie

Werkwijze

  1. Kook de couscous in het water of bouillon volgens de instructies op de verpakking.;
  2. Bak de tempeh krokant in olie.;
  3. Laat beide afkoelen.
  4. Meng met de andere ingrediënten en breng op smaak met zout, pepper, olijfolie en de granaatappel melasse of citroensap.

Bron : Couscous Salade met kip en feta

Delen Commentaren
comments powered by Disqus