Waarom zelf kruidenmengsels maken als bijna alles kant-en-klaar te koop is?
Soms is het goedkoper, je kan kleinere hoeveelheden klaarmaken en het resultaat is verser.
Voor het malen van kleine hoeveelheden is het handiger om een kleine koffiemolen te gebruiken. Een blender werkt alleen met relatief grote hoeveelheden.
Maar de belangrijkste reden voor mezelf is dat je het recept volledig naar eigen smaak kan aanpassen.
We starten met een Indische klassieker : Garam Masala. Garam = heet, masala = kruidenmengsel.
Garam masala is een ingrediënt dat je in veel Indische gerechten tegenkomt. Meestal voegt men het op het einde toe om wat extra kruidigheid te voorzien.
Let hiermee op want soms is, denk ik, garam masala de oorzaak dat mensen vinden dat Indisch altijd hetzelfde smaakt :-) Proeven dus en laat het soms gewoon weg!
De samenstelling van garam masala is verschillend naargelang de regio, soms het gerecht en de smaak van de “chef”.
Dit recept is mijn persoonlijke mix ontstaan door een aantal recepten gevonden op internet en in kookboeken aan te passen.
Er zit redelijk weinig kruidnagel in want dat doet me teveel aan de tandarts denken, veel kaneel en iets meer venkel en steranijs. Echt pikant is het niet wat het doseren eenvoudiger maakt in gerechten met
veel gember, chili’s of peper.
Ik gebruik ook alleen maar groene kardemom want het rokerige karakter van zwarte kardemom past niet altijd. Als je in Indische gerechten “bay leaves” ziet gaat het meestal niet over de laurierblaadjes uit de Europese keuken. De Indische versie heeft een iets warmer, zoetere kaneel accent.
Om het nog iets complexer te maken zijn er ook nog verschillen met Mexicaanse en Indonesische laurier. Meer informatie : Wikipedia i.v.m. bay leaves.
Ik hoop dat jullie eens zelf een kruidenmengsel maken en vooral het recept durven aanpassen met beetje hulp van google en je eigen smaakpapillen!
Garam Masala (kruidenmengsel)
Ingrediënten
- 20 peulen groene kardemon (Elettaria Cardamomum)
- 1 theelepel kruidnagel
- 1 eetlepel zwarte peperbollen
- 40 gr korianderzaad
- 20 gr komijnzaad
- 3 stokjes kaneel (Cinnamomum verum)
- 1⁄2 nootmuskaat
- 2 eetlepels venkelzaad
- 3 blaadjes Indische laurier (Malabathrum - Cinnamomum tamala)
- 2 steranijs
Werkwijze
- Rooster de kruiden enkele minuten in een pan tot de geur vrijkomt.
- Laat afkoelen.
- Maal de kruiden in een vijzel, blender of koffiemolen.