Koude rozenbottelthee zonder waterkoker

Op dit moment is het echt zomer. 30 graden of meer!
Leuk voor enkele dagen maar vooral zeer dorstig weer!
Laten we dus eens een lekkere koude thee maken zonder ook maar iets te verwarmen.
Dit is een “cold-brew” versie, we gebruiken dus alleen een koelkast, van de zeer populaire rozenbottelthee.

Laten we starten met wat meer achtergrond informatie.
Eigenlijk zou ik dit geen thee mogen noemen want we werken met kruiden : rozenbottel en hibiscus.
Rozenbottels zijn de vruchten van hondsroos (Rosa canina). Ze komen dus te voorschijn als de rozen zijn uitgebloemd.
Als je thee, of om correct te zijn, een infuus maakt van rozenbottel krijg je een lichtbruin brouwsel met een wat zure-zoete houterige slappe smaak.

Hibiscus (Hibiscus sabdariffa), hiervan gebruiken we de bloemblaadjes, zorgt voor de fris rode kleur en vooral de zurige smaak.
Men maakt veel thee, limonade of zelf confituur van hibiscus in Zuid-Amerika, Afrika en Azie : rossele, rossela, red sorrel of Agua de Jamaica.
In theebuiltjes speelt men met de verhouding tussen deze 2 kruiden en voegt men soms ook andere kruiden toe.

Je kan dit recept perfect maken met theebuiltjes maar het is beter om de kruiden afzonderlijk te kopen of te plukken en zelf je mengeling te maken. Dan zie je wat je klaar maakt en kan je alles aanpassen naar je eigen smaak!
Beide kruiden bevatten veel vitamine C, mineralen en andere inhoudsstoffen die gezond zouden zijn.
Zie links voor meer info.

Het verhaal achter “cold brew” heb ik vorige jaar ook al verteld.
Door koud water te gebruiken in combinatie met het langer laten trekken krijg je toch een smaakvolle en in dit geval dieprode thee zonder een bittere of te houterige smaak.
Het is ideaal om ’s avonds of ’s morgens snel alles te mengen en in de koelkast te zetten.
8u later moet je het bij het serveren dit alleen nog afwerken met een beetje zoetmiddel, ik gebruik stevia druppels, naargelang je eigen smaak en misschien wat vers fruit of kruiden.
Kortom geen gedoe met het lang laten afkoelen van warme thee, verwaterde resultaten door het toevoegen van veel ijsblokjes of hete waterkokers.

In deze versie heb ik als extra accent wat kaneel en steranijs gebruikt.
Maar hier kan je zeer creatief zijn!
Lekker zijn allerlei zestes van citroen, sinaasappel of pompelmoes.
Of waarom geen kardamom en wat rozenwater voor een Indisch accent?
Munt geeft ook een zeer fris resultaat.
De iced latte versie in de links is een topper :-)

Koude rozenbottelthee - Hibiscus

Ingrediënten

  • 12 gr Hibiscus
  • 6 gr Rozenbottel (of vervang beide door 4-6 theebuiltjes)
  • 750 ml water
  • 1 kaneelstokje (of vervang door kruiden/fruit naar keuze)
  • 1 steranijs (of vervang door kruiden/fruit naar keuze)
  • zoetmiddel (naar eigen smaak/keuze, ik gebruik stevia)

Werkwijze

  1. Meng de hibiscus, rozenbottel en kruiden naar keuze met 750ml water.
  2. Laat dit 8-12 uur trekken in de koelkast.
  3. Zeef en serveer.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus