Bij curry denken veel mensen helaas aan geel-groene saus van bij de Chinees of geel/beige curry poeder in combinatie met een blik kokosmelk…
We starten dus met een curry zonder kant en klare ingrediënten en vooral met winterse groenten : ui en pompoen.
Het pikante komt deze keer alleen van chili’s, de kleur door de pompoen en kurkuma en de kruidige smaak door 1 minder alledaags ingredient : zwarte komijn.
Zwarte komijn is een kruid met een lange geschiedenis, geneeskrachtige toepassingen maar helaas ook veel spraakverwarring.
Zwarte komijn heeft niets te maken met de gewone komijn (Cuminum cyminum),
de echte zwarte komijn (Bunium persicum),
ook niet met ajuin zaadjes (black onion seeds kom je veel tegen in Engelse recepten), venkelbloemen (Fennel flower)…
Het handigste is dus op de verpakking de Latijnse naam zoeken (Nigella sativa). Latijn is, buiten de politiek, dus ook handig in de keuken!
Of je kan naargelang het soort ethnische winkel de lokale naam even opzoeken via Wikipedia
(Nederlands -Engels).
Nigella sativa is zonder problemen te vinden bij Indische (Kalonji) en Turkse winkels (çörek otu) of online.
In de keuken gebruikt men het vooral in curry’s en kruidenmengsels (Panch phoron waarmee we binnenkort zeker gaan koken) maar ook als smaakmaker in allerlei brood (Indische keuken : naan) en gebak.
Bij deze curry is het beter om rijst, gewoon naan brood of bijvoorbeeld
Chapati’s te serveren!
Pompoencurry met zwarte komijn (Nigella sativa) - Masala Kaddu*
Ingrediënten
- 2-3 eetlepels olie (indien mogelijk geen olijfolie)
- 1⁄2 theelepel zwarte komijn (Nigella sativa - Kalonji - black onion seeds)
- 1-2 gedroogde chilipepers
- 250 gr uien (fijngesneden)
- 400 gr pompoen (liefst butternut of uchiki kuri in blokjes van ongeveer 1 cm)
- 1⁄2 theelepel kurkuma
- 1⁄4 theelepel chilipoeder (naar eigen smaak)
- zout (naar eigen smaak)
Werkwijze
- Laat de olie even opwarmen.
- Bak de chili’s, hoeveelheid aan te passen naar eigen smaak, en zwarte komijn ongeveer 1 minuut tot de aroma’s vrijkomen. Als het helemaal niet te pikant mag zijn kan je op dit moment de pepers verwijderen want ze hebben al een deel van hun smaak afgegeven aan de olie.
- Voeg de uien toe en laat deze op een laag vuur traag karameliseren. Als het te droog is en/of begint aan te branden het vuur iets verlagen en even blussen met een beetje water.
- Voeg, zodra de ajuinen gekarameliseerd zijn, de pompoen, kurkuma, zout en voor de durvers het extra chilipoeder toe.
- Laat dit op een laag vuur rustig verder garen tot de pompoen volledig gaar is. Af en toe roeren en water toevoegen als het te droog is.
- Breng op smaak met extra zout en chili.
- Serveer met rijst, naan brood en yoghurt als het te pikant is.