Popcorn met chaat masala

![(/images/popcorn-1.jpg)

Bij mijn vorige trip naar Londen viel het op dat veel restaurants zelf popcorn of nootjes maken. Interessant om onmiddellijk een eerste impressie van het soort keuken te geven.
Arabica Bar & Kitchen serveerde popcorn met, denk ik, een soort Baharat kruiding.
Sindsdien ben ik tussendoor wat aan het experimenteren geweest met popcorn en verschillende smaakjes.
Ik zou popcorn nu niet direct een “superfood” durven noemen maar in volume kan ik er minder van eten dan van bijvoorbeeld koekjes of chips.
Je eet ook een volledig graan, dus iets meer vezels.

Even googlen en je kan honderden recepten vinden, het ene al maffer dan het andere. Kortom, geen excuses om nog iets kant en klaar te serveren!

Er zijn verschillende manier om popcorn te maken. Uiteindelijk moet je op een veilige en gezonde manier de maïskorrels 200 graden laten worden.
Zelf maak ik gebruik van wokolie omdat die neutraal is en vooral goed tegen hoge temperaturen kan.
Dit is een interessante lijstrond de temperaturen en olie.

Hoe krijg je smaak in popcorn?
Je kan de kruiden toevoegen aan de olie maar daarmee kreeg ik geen goed resultaat omdat de kruiden dan verbranden door de hoge temperatuur.
Of je mengt de kruiden met zout of suiker (ik gebruik zelf stevia met maltodextrine wat het iets beter doet kleven) en dat voeg je toe aan de verse popcorn of bij het poffen (zou ik niet doen met stevia gezien de kleinere hoeveelheid en temperaturen).

In andere recepten maak je in een afzonderlijke pot een kruidenolie of boter wat je daarna onder de verse popcorn mengt.
Door de warmte droogt de popcorn snel terug op. Meestal gebruik ik deze methode.

Een ander methode is een mengel maken van kruiden en opgeklopt eiwit, dit meng je onder de popcorn die je daarna laat drogen of afbakt in de oven.
Deze methode gaan we binnenkort gebruiken met amandelnoten.

Wat is nu op dit moment mijn favoriete smaak…
Bij een zoete versie ga ik voor een mengel van stevia en kaneel.
Een iets meer culinaire favoriet is popcorn met chaat masala. Dat is een kruidig niet echt pikant maar zoetzuur Indisch kruidenmengsel.
Het zoetzure komt van gedroogde groene mango : amchur. Chaat masala kan je zelf maken. Ik gebruik op dit moment de versie van Ecurry.
Maar als je het niet zelf wil maken dan kan je dit vinden in elke Indische winkel of online shop. Ik gebruik het veel in plaats van kaneel.

Het chaat masala popcorn recept komt uit Spice At Home van Vivek Singh maar zonder kurkuma en koriander. Om gele vlekken te vermijden en het iets toegankelijk te maken voor mensen die geen koriander lusten.
Maar vooral de koriander maakt het wel iets frisser!

Enkele andere interessante links

  • Traditionele zoete gekarameliseerde popcorn door SOS Piet.
  • Zeer pikante maar lekker popcorn met Sriracha saus via Girl in the little red kitchen.
  • En 180 pagina’s popcorn recepten van popcorn.org met zowat alle wereldkeukens en andere popcorn snacks.

Popcorn met chaat masala

Ingrediënten

  • 100 gr popcorn mais
  • 50 gr boter (of olie naar keuze, kokosolie is lekker)
  • 12 theelepel zout
  • 12 theelepel kurkuma (optioneel)
  • 12 theelepel chaat masala
  • 1 theelepel suiker (of zoetmiddel naar keuze)
  • 2 eetlepels verse koriander (optioneel en fijn gesneden)

Werkwijze

  1. Smelt de boter met het zout, suiker (of zoetmiddel) en de chaat masala op een laag vuur.
  2. Maak de popcorn in een afzonderlijke pot met deksel (of volg de instructies als je een andere methode gebruikt).
  3. Meng de verse popcorn onder de kruidenboter of olie en serveer.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus