We starten het jaar met een fris en licht gerecht, een aangepaste versie
van de Amerikaanse klassieke waldorf salade.
We gebruiken knolselder, zoals in het originele recept in de plaats
van bleekselder in de modernere versie, en de dressing maken we iets
lichter door aan de mayonaise yoghurt toe te voegen en het op smaak te
brengen met currypoeder en nog wat extra kruiden.
Currypoeder
kan je natuurlijk kant en klaar kopen. Probeer zeker eens verschillende
merken uit want ze zijn allemaal iets anders.
Soms voegt men ook zout toe, ik denk vooral om de prijs te drukken, en
daarmee moet je zeker rekening houden in het eindresultaat.
Maar eigenlijk is je eigen currypoeder of kerrie, maken niet moeilijk.
De methode is hetzelfde dan in het garam masala
recept.
Rooster eerst de niet gemalen kruiden in een pan of in de oven, maal
fijn met de gemalen kruiden en doe dit in een goed afgesloten glazen
potje.
Het voordeel is dat dit natuurlijk veel verser en aromatischer is en je
kan het ook aanpassen aan je eigen smaak!
Laat bijvoorbeeld een groot deel van de chili’s weg om het pikante in
elk gerecht te kunnen aanpassen.
Op dit moment gebruik ik zelfgemaakt curry poeder met dit basisrecept
van Spicy
Treats maar
met minder kruidnagels en meer venkelzaad.
Check de links onderaan voor meer currypoeder recepten en gebruik gewoon
google.
Het is zeer interessant om de verschillende regionale versies te
ontdekken maar in een aantal gevallen ook poeders aangepast aan
specifieke gerechten of natuurlijk de smaak van de kok.
De dressing brengen we vervolgens nog extra op smaak door
eerst in wat olie enkele kruiden terug te laten komen : mosterdzaad en
komijn.
We gebruiken vervolgens terug mosterd om wat voor extra zuur te zorgen.
Maak de dressing stap voor stap klaar en proef veel tussendoor want voor
veel mensen gaat dit iets te kruidig zijn!
Voor de rest houden we het heel simpel.
Snij de knolselder en appel in julienne met de hand of met een mandoline
/spiralizer (binnenkort meer over dit gadget).
Besprenkel dit onmiddelijk met citroensap om verkleuring tegen te gaan.
De citroen gaat ook voor een beetje garing zorgen.
Bij de links kan je meer historische informatie vinden.
Interessant is het gebruik van zeste van sinaasappel dus dat is iets wat
ik volgende keer zeker ga testen en in de originele versie geen rozijnen
en noten.
En voor de rest natuurlijk een prettig en vooral lekker 2015!
Currypoeders
- Spicy Treats : Homemade Curry Masala Powder
- The Tiffin Box : Madras curry powder
- My Indian Food : 3 curry powder recipes
- Show me the curry : Curry powder recipe
Andere Waldorf salades
- Dagelijkse kost : Waldorfsalade
- Coquinaria : Waldorfsalade
- The old foodie : the authentic waldorfsalad
Salade van knolselder met curry, appel, walnoten en rozijnen
Ingrediënten
- 50 gr walnoten (licht geroosterd)
- 50 gr rozijnen (laat even weken in water)
- 1⁄2 knolselder (in juliene)
- 1-2 appels (pas de verhouding aan naar je eigen smaak)
- 1 citroen (sap)
- 2 eetlepels olie
- 1 theelepel mosterdzaad (pas aan naar je eigen smaak)
- 1 theelepel komijnzaad (pas aan naar je eigen smaak)
- 1-2 eetlepel currypoeder (pas aan naar je eigen smaak)
- 1 eetlepel mosterd (pas aan of vervang door citroen/azijn)
- 100 gr yoghurt
- 100 gr mayonaise (pas de verhouding yoghurt/mayonaise aan aan je eigen smaak)
- zout
Werkwijze
- Rooster de walnoten even kort in een pan.
- Week de rozijnen in water.
- Snij de knolselder en appels in julienne en besprenkel met het citroensap. Zet dit in de koelkast.
- Laat de olie warm worden in een pan, voeg het mosterzaad en komijnzaad toe en wacht tot deze beginnen te poppen. Voeg 1 eetlepel curry toe en roer even + zet het vuur af. Laat even afkoelen en voeg de yoghurt en mayonaise toe.
- Breng verder op smaak met extra curry poeder, zout, mosterd (of azijn/citroensap).
- Giet de rozijnen af en laat even uitlekken. Meng de rozijnen, knolselder en appel met de dressing.
- Werk af met de noten en wat extra currypoeder.