Venkel is een groente die ik heel graag eet. Rauw, fijngesneden met een
dressing van citroen en even in olie gebakken venkelzaadjes, is super.
Of waarom niet gestoofd in wat boter. Van klassieke romige venkelsoep
ben ik geen fan maar van deze pittige venkelsoep met kokos, gember,
chilli en limoen wel.
Het recept heb ik gevonden in “The modern vegetarian” van Maria Elia.
Meestal laat ik de chillisaus weg en vervang ik ze door een paar draaien
van de pepermolen.
Deze soep kan je ook perfect mixen. Dat doe ik meestal als ik de 2de en
3de portie de dagen nadien opwarm.
Limoen kan je vervangen door citroen en het is zeker de moeite om de
soep nog af te werken met wat fijngeraspte zeste.
Voor minder avontuurlijke eters kan je de kardamom weglaten want niet
iedereen is fan van deze bloemige geparfumeerde smaak.
Voila, nu weten jullie wat doen als binnen enkele dagen het venkelseizoen start!
Venkelsoep
Ingrediƫnten
- 2 eetlepels olie
- 3 sjalotten (of 1 kleine ui)
- 30 gr gember (geraspt)
- 1 teentje look
- 2 chilli’s (naar eigen smaak)
- 2 theelepels venkelzaad
- 15 kardemonpeultjes (optioneel - zaadjes)
- 500 gr venkel (ongeveer 2 stuks)
- 50 ml Pernod (optioneel)
- 2 blikken kokosmelk
- 2 eetlepels sojasaus (of vervangen door zout)
- 2 eetlepels chillisaus (optioneel : zoet-zuur bijvoorbeeld loempiasaus)
- zwarte peper
- limoen (of citroen)
- verse koriander (optioneel)
- venkel (fijngesneden groen van venkel of wilde venkel)
Werkwijze
- Bak de venkelzaadjes kort aan in de olie tot de aroma’s vrijkomen.
- Voeg de fijn gesneden sjalotten, gember, look, chilli’s en kardemonzaadjes toe. Laat 3-5 minuten stoven.
- Voeg de venkel toe en blus met de Pernod. Laat 2 minuten stoven.
- Voeg de kokosmelk toe met 200 ml water. Laat de soep sudderen tot de venkel gaar is.
- Werk af met soja, limoen en chillisaus of zwarte peper. Voeg een beetje water toe als de soep te dik is.
- Dien op met verse koriander of wat groen van (wilde) venkel.