Vurige geroosterde kikkererwten

We starten met een heel eenvoudig recept met 2 van mijn favoriete ingrediënten : kikkererwten en chili’s.

Kikkererwten (Chickpea / Garbanzo beans/ Channa of Bengal gram) worden helaas in de Belgische keuken heel weinig gebruikt.
In het Midden-Oosten, zuiden van Europa en India zijn ze zowat dagelijkse kost.
Ze zijn zeer lekker in curry’s, hummus en gemalen tot bloem (gram flour) in allerlei broden, gebakjes en gefrituurde snacks.
Gelukkig zijn kikkererwten in elke supermarkt te vinden. Voorgekookt in blik/glazen bokaal of gedroogd.
Meestal maak ik ineens een voorraad klaar voor 2-3 recepten in de snelkookpan : de kikkererwten 1 nacht weken, afspoelen, vervolgens 14-15 minuten op hoge druk koken en afgieten.

Over chili’s zijn er al meerdere boeken geschreven en terecht!
Er zijn honderden soorten met verschillende kleuren, vormen en smaak.
Wij kiezen meestal gewoon uit vers of gedroogd en al dan niet pikant maar in de mexicaanse keuken gaat men 1 of meerdere soorten chili’s gebruiken naargelang het gerecht. Me wat meer verdiepen in de Mexicaanse keuken is 1 van mijn voornemens voor 2014.
In dit gerecht ga ik voor het pikante, rokerig aroma van chipotle. Dit is over vuur/rook gedroogde Jalapeno.

Dit receptje is in ongeveer 30-40 minuten klaar en ideaal om te experimenteren. Vervang de chili’s bijvoorbeeld door gewone paprika voor een zachtere versie of vervang de kruiden naar keuze.
Het resultaat kan je gebruiken als snack maar waarom ook niet als croutons in soep, salades of fijngehakt als crumble.

Vurige geroosterde kikkererwten

Ingrediënten

  • 240 gram kikkererwten (gekookt / 1 uitgelekt blikje)
  • 1 theelepel chipotle chili poeder (of pikant paprikapoeder)
  • 12 theelepel zout
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel paprika (gewoon of gerookt)

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Laat de kikkererwten goed uitlekken en/of dep ze goed droog.
  3. Doe de kikkererwten in een ovenschaal.
  4. Voeg de olie, kruiden toe en meng dit zeer grondig.
  5. Bak dit ongeveer 20-40 minuten totdat de kikkererwten krokant worden.
  6. Bij het afkoelen worden ze nog iets krokanter.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus