We eten te weinig groenten en fruit…dus verstoppen we groenten in het nagerecht.
Kheer is de
Indische versie en waarschijnlijk de voorloper van rijstpap met saffraan.
Traditioneel maakt men het ook gewoon met rijst of griesmeel, melk en suiker maar er zijn veel regionale varianten.
In dit recept is de rijst vervangen door geraspte wortel wat het iets lichter maakt.
Kardemon zorgt, samen met de saffraan, voor een exotische, geparfumeerd toets.
De bloemen zijn een aanrader voor iedereen met een tuin of terras :
Ananassalie (Salvia elegans.
Ik gebruik de blaadjes regelmatig in smoothies. In de herfst/begin van
de winter zijn vooral de bloemen lekker en decoratief.
De blaadjes worden ook veel gebruikt in thee, maar dat heb ik zelf nog
niet geprobeerd.
De ananassalie is niet volledig winterhard.
Keramiek met echt felle kleuren is niet eenvoudig te vinden.
Het kommetje en bord, van
Jars, heb ik gevonden in The
Recollection
in de Kloosterstraat in Antwerpen.
The Recollection is een aanrader voor designliefhebbers!
Wortelpudding - Carrot Kheer
Ingrediënten
- 3 wortels (geraspt)
- 200 gr gecondenseerde melk (ongeveer een half blikje)
- 500 ml volle melk
- 1⁄4 - 1⁄2 theelepel kardemon (gemalen)
- 1⁄4 theelepel saffraan
- handvol rozijnen
- handvol noten (pistache,cashhew, amandel)
Werkwijze
- Stoof de wortels ongeveer 5-10 minuten totdat ze zachter zijn en een deel van het vocht verdampt is.
- Voeg de gecondenseerde melk, volle melk, rozijnen en kruiden toe.
- Breng aan de kook en laat vervolgens ongeveer 30 minuten op een zeer laag vuur sudderen totdat het begint in te dikken. Regelmatig roeren om aanbrandente voorkomen.
- Rooster de noten en snij in kleinere stukjes.
- Verdeel de pudding in porties, decoreer met de noten, nog wat saffraan, rozijnen en laat afkoelen.