{.alignnone .size-full .wp-image-503 width=“960” height=“720”}
Juni en juli zijn 1 van de meest kleurrijke maanden in de tuin!
Juni is in mijn tuin de maand van het oogsten van klein fruit, het
plukken, eten en drogen van kruiden en groenten maar ook genieten van
bloemen en de chaos van de natuur.
Dit is misschien wel een verschil tussen de fanatieke tuinder , die vooral bezig is met veel te oogsten en te conserveren, en de iets of wat luie foodie met interesse in minder bekende of voor de smaak geselecteerde groenten, kruiden en fruit.
Ik laat bewust een aantal planten volledig in bloem komen want het is
boeiend om de volledig levenscyclus te leren kennen.
Je krijgt dan nu een periode met veel groei, bladeren die soms van
uiterlijk veranderen en daarna bloemen.
Ideaal om allerlei insecten, die het al moeilijk hebben door de gazon
fundamentalisten en saaie tuinaanleggers, te helpen : kleine snelle
wespen, bijen, kevers in allerlei vormen en kleuren en traag vliegende
natuurlijke drones : de hommels.
Dit alles in combinatie met aanvallen van slakken, luizen en de planten
zelf die mekaar beginnen te overwoekeren… Soms moet je dan zelf wel
even helpen…
Bloesems kunnen decoratief en ook lekker zijn in de keuken.
Een goed voorbeeld zijn
venkelbloesems.
Dit is duur in de winkel terwijl de plant het in de meeste tuinen heel
goed doet en de stengels en bladeren ook heel lekker zijn.
Door de zaden te oogsten en de planten zichzelf te laten uitzaaien heb
je volgend jaar eetbare planten en kruiden die soms sneller groeien dan
onkruid.
Je kan het jaar daarna de overschot aan planten ook uitdelen aan
collega’s en vrienden!
En nu tijd om enkele foto’s te bekijken!
[caption id=“attachment_501” align=“alignnone” width=“711”]{.wp-image-501 .size-full width=“711” height=“960”} Vijgen (Ficus carica)[/caption]
[caption id=“attachment_499” align=“alignnone” width=“754”]{.wp-image-499 .size-full width=“754” height=“960”} Citroen tijm (Thymus citriodorus ‘Doone Valley’)[/caption]
[caption id=“attachment_497” align=“alignnone” width=“776”]{.wp-image-497 .size-full width=“776” height=“960”} Zeekool (Crambe maritima)[/caption]
[caption id=“attachment_495” align=“alignnone” width=“960”]{.wp-image-495 .size-full width=“960” height=“720”} Pruimen (Prunus domestica)[/caption]
[caption id=“attachment_493” align=“alignnone” width=“960”]{.wp-image-493 .size-full width=“960” height=“720”} Lavas (Levisticum officinale) - smaak naar selder[/caption]
[caption id=“attachment_491” align=“alignnone” width=“960”]{.wp-image-491 .size-full width=“960” height=“642”} Houttuynia cordata[/caption]
[caption id=“attachment_489” align=“alignnone” width=“960”]{.wp-image-489 .size-full width=“960” height=“720”} Citroenmelisse (Melissa officinalis)[/caption]
[caption id=“attachment_487” align=“alignnone” width=“960”]{.wp-image-487 .size-full width=“960” height=“720”} Venkel (Foeniculum vulgare)[/caption]
[caption id=“attachment_485” align=“alignnone” width=“960”]{.wp-image-485 .size-full width=“960” height=“720”} Tasmaanse bergpeper - (Tasmannia lanceolata)[/caption]
[caption id=“attachment_481” align=“alignnone” width=“960”]{.wp-image-481 .size-full width=“960” height=“671”} Lavandin (Lavandula x intermedia)[/caption]
[caption id=“attachment_505” align=“alignnone” width=“720”]{.size-full .wp-image-505 width=“720” height=“960”} Den hof[/caption]