Dit recept is iets anders dan een normale appel crumble.
We maken eerst appelmoes gekruid met de garam masala, die we
natuurlijk zelf gemaakt hebben, of gewoon kaneel.
De crumble vervangen we door een lekker mengsel van geroosterde noten en
het zoete van kokos en amandel.
De crumble is meer een
granola van
noten, kokos, havermout, amandelmeel en kokosolie (of boter). Is kokosolie gezonder dan boter of andere vetten?
Dat is een discussie voor
voedingsdeskundigen
maar extra virgin kokosolie is lekker en past veel beter in exotische
gerechten of nagerechten dan olijfolie.
Als de appelmoes niet zoet genoeg is kan je altijd wat extra suiker of
zoetmiddel toevoegen aan de crumble.
Gezien de appels al gaar zijn moet de crumble veel minder lang in de
oven en verbruiken we iets minder energie.
Je kan de crumble ook afzonderlijk bakken en bijvoorbeeld als krokante
topping gebruiken bij sorbet, ijs of in yoghurt.
De appelmoes kan je vervangen door ananas of ander fruit.
Met het notenmengsel kan je ook experimenteren. In de foto zijn er
bijvoorbeeld ook sesamzaadjes te zien.
Kortom : experimenteren! Maar vooral de oven in het oog houden wantnoten roosteren soms zeer snel :-)
Appels met notencrumble
Ingrediënten
- 4 appels
- 1⁄2 - 1 theelepel garam masala (of kaneel)
- zoetmiddel (stevia, honing, suiker, …)
- kokosolie (of boter)
- 50 gr havermoutvlokken
- 25 gr pompoenpitten
- 25 gr walnoten (fijngehakt)
- 25 gr amandelmeel
- 25 gr kokos (gedroogd)
- 60 gr kokosolie (of boter)
Werkwijze
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Was, pel en snij de appels in kleine stukjes.
- Stoof de appels samen met de boter en zoetmiddel naar keuze.
- Kruid af met garam masala of kaneel.
- Doe de appelmoes in een ovenschotel.
- Meng voor de crumble de overige ingrediënten met je vingers tot je ongeveer een zanderige structuur hebt.
- Strooi de crumble over de appelmoes.
- Bak, 8-12 minuten, af in een oven van 180 graden tot de crumble goud-geel en krokant is. Gebruik desnoods de grill om het nog iets krokanter te maken.