Witlooftaartjes

Dit witloof recept is een “mash-up” van recepten uit 2 kookboeken : Jerusalem van Yotam Ottolenghi/Sami Tamimi  en Verrassend Veggie van Philippe Van den Bulck.

Het recept in Verrassend Veggie is lekker, indien de kruimeldeeg niet te zoet is (wat die van de winkel meestal wel is = tip!), en misschien iets gezonder (zure room i.p.v. ricotta) maar het kost wel wat tijd om de taart te maken.
Voorbakken van de kruimeldeeg, stoven van witloof en sjalot… Niet iets om snel in de week klaar te maken om mee te nemen als lunch.

1 van de recepten uit Jerusalem die ik veel in de zomer maak zijn de taartjes met geroosterde rode paprika en ei (het ei laat ik meestal weg). Lekker, snel en flexibel!
Flexibel want het werkt met elke groente die je kan roosteren of stoven mits het aanpassen van de kruiden.
Over Ottolenghi, een vaste stop in Londen en ideale lectuur in het weekend, ga ik het zeker hebben in een boeken review.

Het resultaat zijn minimalistische witlooftaartjes.
Bladerdeeg, met witloof en zure room, gekruid met genoeg peper, een beetje zout en nog iets minder nootmuskaat.
Ik zou het ook eens moeten proberen met wat ham en kaas…

Witlooftaartjes

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie (of boter)
  • bladerdeeg (in de foto 4 keer 12cm x 12cm)
  • 4 stukken witloof
  • 4-6 eetlepels zure room
  • 1 ei
  • zwarte peper
  • zout
  • nootmuskaat

Werkwijze

  1. Warm de oven voor op 200 graden.
  2. Snij het witloof in fijne stukjes.
  3. Laat de olie warm worden en bak het witloof tot het juist begint de karamelliseren (want het moet later nog in de oven). Goed afkruiden met peper, zout en een beetje nootmuskaat.
  4. Laat dit even afkoelen.
  5. Klop het ei op.
  6. Prik met een vork in het bladerdeeg gaatjes tot ongeveer 1 cm van de randen.
  7. Doe ongeveer 1-2 eetlepels zure room op elk stuk bladerdeeg. Goed afkruiden met peper, nootmuskaat en een beetje zout.
  8. Bedek de zure room met het witloof. Laat een rand van ongeveer 1 cm.
  9. Bestrijk de randen met het opgeklopt ei.
  10. Bak ongeveer 15-20 minuten in de oven op 200 graden tot de randen krokant zijn en de bodem doorbakken is.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus