Soms eet ik bij soep of bij linzen niet graag brood, rijst of
aardappelen. Maar iets krokant om mee te dippen of om in het gerecht te
doen is eigenlijk wel lekker.
Dan kom je automatisch uit bij broodstengels of crackers. Dit recept is
een eenvoudige versie van iets tussen een cracker en een broodstengel
gemaakt met bladerdeeg in plaats van brooddeeg.
Als kruiding gebruik ik een Indisch kruidenmengsel : Panch Phoron maar
dat kan je eenvoudig aanpassen aan je gerecht.
Panch Phoron
is een mengel van 5 kruiden die we, op de fenegriek na, allemaal al
gebruikt hebben : komijn, fenegriek, nigella seeds, mosterd en
venkelzaad.
Het is een belangrijke smaakmaker in de Bengaalse keuken. De originele
Bengaalse versie zou in plaats van mosterzaad “Radhuni“ (Trachyspermum roxburghianum - Hindi Ajmud - Engels - Wild Celery) bevatten.
Dat heb ik nog niet gevonden in de winkel dus ik moet het dringend online bestellen. Dit zou een gedroogd besje zijn met de smaak van peterselie en selder.
Interessant is dat men, in tegenstelling met bijvoorbeeld garam massala of bij
curry poeder, dit mengsel niet gaat roosteren en malen maar steeds de
volledige zaden gebruikt.
Meestal door bij het begin van de bereiding de zaden te “temperen” in
warme olie of ghee (geklaarde boter). Dat gaan we in oktober doen in een
curry met aardappels, tomaten en lente-ui.
Panch Phoron is kant en klaar te koop online of in een Indische winkel.
Je kan het ook zelf mengen. Het basisrecept is 5 gelijke delen van elk
kruid maar persoonlijk neem ik iets minder fenegriek gezien dit nogal
bitter is.
Het recept voor de bladerdeeg broodstengels is een sterk vereenvoudigde versie van het broodstengel recept uit het eerste Ottolenghi boek : Ottolenghi: The Cookbook.
Als je graag kookt en niet bang bent van op jacht te gaan naar verse of
gedroogde kruiden, dan zijn de Ottolenghi kookboeken
(Plenty - Plenty
More - Plently More heb ik zelf nog gelezen), z’n artikels in
The Guardian
en
de restaurants
in Londen echt aanraders!
In de originele versie gebruikt men sterke cheddar kaas en karwij
zaadjes en gaat men de broodstengel lichtjes uitrekken en draaien om tot
een veel mooiere ronde versie te komen.
Maar als onhandige bakker houden we het simpel :-)
Laat weten welke versie jullie gemaakt hebben! Smakelijk!
Enkele links met andere panch phoron recepten
- Bombay-Bruxelles : Sauté de Drumsticks au Panch Phoron
- Chilli and Mint : Red split lentil dal with panch phoron - bengali five spice
- Playful Cooking : Panch Phoron – A must in almost every Bengali kitchen (recept)
Bladerdeeg broodstengels met Panch Phoron
Ingrediënten
- bladerdeeg (200 - 300 gr - kant en klaar - liefst met echte boter)
- ei (opgeklopt)
- panch phoron (of kruiden/kaas/… naar eigen smaak)
Werkwijze
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Snij de bladerdeeg in lange stukjes van ongeveer 2cm breed of in de vorm die je zelf wil.;
- Smeer de bladerdeeg in met het opgeklopt ei en bestrooi met de panch phoron of kruiden naar keuze. Druk de kruiden lichtjes in het deeg. Probeer deze stappen snel te doen zodat het deeg niet begint te smelten.
- Plaats, als de oven nog niet op temperatuur is, de bladerdeeg terug in de koelkast.
- Bak af in de oven (15 - 20 minuten) en laat vervolgens afkoelen.