Doe het zelf bombay mix met rice krispies

De herfst is er bijna. Het seizoen om ’s avonds terug wat meer tv te kijken.
Zelf kijk ik heel selectief en uitgesteld ineens enkele afleveringen na mekaar met Bhaalu en sinds kort ook wel Netflix.
En wat hoort er bij een avondje “binge-watching”?
Iets om te knabbelen. We gaan zelf “Bombay Mix“ maken, een lekkere Indische snack.
Ik moet toegeven dat ik het meestal niet eet als tv snack maar gewoon gebruik in yoghurt, havermoutpap en ook wel salades.
Het recept is eenvoudig aan te passen aan je eigen smaak en je tv avond :-)

Het recept, wat ik een beetje aangepast heb naar mijn eigen smaak, heb ik gevonden in Modern Spice: Inspired Indian Flavors for the Contemporary Kitchen door Monica Bhide.
Modern spice is een heel toegankelijk kookboek met Indische gerechten klaargemaakt op een moderne, vlotte manier.
Monica heeft een zeer goede balans gevonden tussen traditionele kooktechnieken en de huidige manier van koken thuis.
Door tijdsgebrek hebben we allemaal soms nood aan gerechten die snel op tafel staan en daardoor kunnen doordachte shortcuts zeker.
Heel leuk in dit kookboek zijn de stukjes non-fiction met anekdotes en achtergrond verhalen.

Voor 2 ingrediënten moet je waarschijnlijk op expeditie naar een Indische winkel of online een bestelling plaatsen.
Het recept zoekt een balans tussen zout, zoet en zuur.   Als zure toets maken we gebruik van “amchur”, een poeder gemaakt van gedroogde onrijpe groene mango.
Dit voegt men ook toe aan marinades, curries, chutneys en in kruidenmengsels (vb. chaat masala). Ik gebruik het soms ook in eennsmoothie of een dessert in plaats van citroen of limoen.
Mangopoeder is niet het enige fruit dat men op deze manier gaat bewarennen gebruiken. Men doet dit ook met granaatappel, anardana, en in het midden oosten : sumac.

Als je toch in de Indische winkel bent kan je ook “Sev” kopen. Dit zijn krokante, gefrituurde sliertjes kikkererwten.
Het is zeer lekker maar omdat ik al gezouten en geroosterde noten gebruik laat ik het zelf meestal weg.
Rice krispies, of gepofte rijst, gebruikt men ook in andere gerechten zoals “Bhelpuri”. Een mengsel van sev, gepofte rijst, chaat masala, chutney, tomaten, koriander, uien enz. Ook iets om uit te testen :-) Want gewoon mengen met melk en zoetmiddel is eigenlijk saai.

Het originele recept in het boek maakt een Amerikaanse portie. Ik heb de hoeveelheden aangepast en omgezet naar grammen.
De kruiding heb ik aangepast naar mijn eigen smaak.
Ik gebruik vooral iets meer venkelzaad.
De rozijnen vervang ik soms door veenbessen en voor de noten neem ik meestal alleen cashew of een mix van pinda’s en cashew.
In plaats van suiker gebruik ik stevia (een versie gemaakt om te bakkennzodat de hoeveelheid goed te mengen is) maar hier kan je een droogn zoetmiddel naar keuze gebruiken.
Voor een pikantere versie moet je zeker eens experimenteren met chilli flakes, cayenne of waarom niet, gerookte pikante paprika.

Laat weten welke bombay mix versie jullie gemaakt hebben! En tv tips zijn ook altijd welkom :-)

Doe het zelf bombay mix met rice krispies

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie (neutraal - geen olijfolie)
  • 110 gr rice krispies (of andere gepofte rijs, quinoa enz)
  • 150 gr noten (geroosterd en gezouten - pinda’s, cashew, naar eigen smaak)
  • 100 gr sev
  • 70 gr rozijnen (of andere gedroogde vruchten)
  • 2 theelepels mosterdzaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 14 theelepel korianderzaad (gemalen)
  • 14 theelepel komijn (gemalen)
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 12 theelepel amchur
  • 1 eetlepel suiker (of zoetmiddel naar keuze)
  • zout (naar eigen smaak)

Werkwijze

  1. Zet alles klaar in de juiste volgorde.
  2. Laat de olie warm worden in een pan en voeg de mosterd en venkelzaadjes toe.
  3. Voeg de noten toe zodra de mosterdzaadjes beginnen te poffen en bak ongeveer 2-3 minuten. Zet het vuur af.
  4. Meng met de rest van de ingrediënten en roer zeer goed om de kruiden goed te verdelen.
  5. Laat afkoelen. In een afgesloten doos blijft dit enkele dagen krokant.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus