Clafoutis met frambozen, aalbessen en amandel

In mijn tuin heb ik dit jaar een overvloed aan frambozen en voor de eerste keer ook veel aalbessen. Ik heb maar een kleine diepvriezer dus nu is de uitdading om het fruit direct te gebruiken in een recept.
Deze middag was ik aan het bladeren in het laatste nummer van Delhaize en daar stonden 2 recepten in voor clafoutis.
Ik heb al enkele keren een clafoutis gemaakt met kersen en appels want het zijn meestal fool proof recepten die zelf voor mensen, zoals mezelf, die niet veel bakken heel goed lukken.

De grote vraag blijft of een clafoutis nu een platte versie is van een cake, een zoet uitgevallen omelet of een mislukte flan… De officiele uitleg door Wikipedia om te voorkomen dat ik de fransen nog meer beledig :-)

Natuurlijk kon ik niet laten om het recept wat aan te passen.
De yoghurt heb ik vervangen door Kefir (want er stond nog een pot in mijn koelkast).
Ik heb iets meer amandelmeel gebruikt want een frangipane effect is altijd lekker en notenbloem zou gezonder zijn dan tarwe.
De gewone bloem heb ik vervangen door semolina want ik heb de indruk dat het iets minder snel uitdroogt.
Als zoetmiddel heb ik deze keer stevia genomen met dezelfde verhouding als gewone suiker. Bij de meeste fabrikanten is het dan een combinatie van stevia en erythritol.

De volgende keer ga ik testen met stevia zonder vulmiddelen want er is een grote kans dat het in dit recept mogelijk is gezien er al redelijk veel volume is door de 2 soorten bloem en vooral de eieren voor de binding zorgen.

Het resultaat… De zoet-zure smaak van frambozen met het scherpe van aalbessen en het zoete aroma van amandel. Volgende keer ga ik nog wat citroen of limoen zeste toevoegen.

Dit is lekker met een bolletje vanille ijs of wat opgeklopte room. Echte zoetebekken kunnen 50gr suiker extra gebruiken want de aalbessen kunnen iets te zuur zijn.

Clafoutis met frambozen, aalbessen en amandel

Ingrediënten

  • 300 gr frambozen (of andere bessen of fruit)
  • 100 gr aalbessen
  • 4 eieren
  • 200 ml yoghurt (of een plantaardig alternatief)
  • 100 gr amandelmeel (maal 100gr amandelen in een krachtige blender)
  • 50 gr semolina (of gewoon bloem)
  • 100 gr suiker (of een alternatief - ik heb stevia met erythritol gebruik met hetzelfde volume dan suiker)
  • 1 snuifje zout
  • boter (of olie)

Werkwijze

  1. Was het fruit.
  2. Meng alle andere ingrediënten goed door mekaar. Ik gebruik hiervoor een blender.
  3. Vet de bakvorm of schaaltjes in. Dit recept is genoeg voor 2 kleine schaaltjes of 1 bakvorm van ongeveer 25 cm.
  4. Giet een deel van het beslag in de vorm. Leg hierop de aalbessen. Vul aan met de rest van het beslag en voeg de frambozen toe.
  5. Bak ongeveer 25 minuten in een oven van 170 graden. Meestal is de clafoutis klaar als er kleine scheurtjes ontstaan.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus