Aardbeien,frambozen, plattekaas met saffraan, kardemon en rozenwater

Het aardbeien en frambozen seizoen is volop bezig. De aalbessen in de tuin zijn binnen een paar dagen klaar om te plukken.

Deze keer gaan we aardbeien, liefst uit eigen tuin, combineren met frambozen en enkele iets meer exotische smaakmakers : saffraan, rozenwater en kardemon.
Dit is een combinatie die je veel kan vinden in de Indische en Perzische keuken.
De aardbeien en frambozen kunnen vervangen worden door andere soorten bessen of fruit.
Dit dessert is snel klaar, wat ik tijden van voetbalgekte handig kan zijn!

De hoofdrolspeler in dit dessert moet het fruit worden.
Probeer vooral fruit te vinden dat volledig rijp en echt lekker is.
Dat is het voordeel van aardbeien uit eigen tuin te kunnen gebruiken.
Je kan plukken wanneer ze echt perfect zijn en juist niet opgegeten door vogels of nog erger slakken :-)

-Gariguette
smaller en langwerpig met een zuur-zoete smaak
-Mara des bois
dikker en plomper, zoet en meer geparfumeerd
-Alpen aardbeien : klein, grillig maar een uitgesproken aardbeien smaak
De links geven meer uitleg over de eerste 2 rassen.
Het is interessant dat dit beide recente kruisingen zijn speciaal samengesteld voor de smaak.
In supermarkten zijn deze soorten bijna niet te vinden of duur. Waarschijnlijk gezien de lagere productie en de houdbaarheid.
Kortom, iedereen zou enkele aardbeien planten moeten hebben :-)

ijnlijk gezien de lagere productie en de houdbaarheid.
Kortom, iedereen zou enkele aardbeien planten moeten hebben :-)

We laten de saffraan even weken in warm water wat na enkele minuten voor een prachtige gele zon in een kommetje zorgt.!

Dit mengen we met de platte kaas en een zoetmiddel naar keuze.
Je kan de plattekaas (kwark) perfect vervangen door bijvoorbeeld (vegan) yoghurt of cottage cheese.

We brengen dit op smaak met een klein beetje gemalen kardemom voor een exotische toets en we versterken het geparfumeerde karakter van het fruit met een vleugje rozenwater.

Rozenwater zorgt ook automatisch voor een zoet accent.
Let op met kardemon en rozenwater want beiden kunnen zeer snel heel het dessert overnemen.
Probeer een balans te vinden tussen zoet, zuur en geparfumeerd. Voeg desnoods nog een klein beetje citroen of limoen toe om het geheel op te frissen.

Je kan ook enkele eetlepels zelfgemaakte frambozensiroop toevoegen.
De saffraan en kardemon kan je ook gebruiken in dit dessert, met wortels maar ook veel meer calorieën.

Aardbeien - Frambozen met saffraan, kardemon en rozenwater

Ingrediënten

  • 1 bakje aardbeien
  • 1 bakje frambozen
  • 1 theelepel rozenwater
  • 14 theelepel kardemon
  • 1 snuifje saffraan
  • 250 gr plattekaas (kwark of (vegan)-yoghurt, cottage cheese, …)
  • zoetmiddel (stevia, suiker, honing, agave, …)
  • munt (of andere kruiden)

Werkwijze

  1. Laat de saffraan 30 minuten weken in 2 eetlepels warm water.
  2. Was en snij de aardbeien in stukjes, meng met de frambozen, het rozenwater en de kardemon. Let op met kardemon, soms kan het snel te geparfumeerd overkomen. Laat dit ook 20-30 minuten staan.
  3. Meng de saffraan met de platte kaas en een zoetmiddel naar keuze.
  4. Serveer de platte kaas met de aardbeien, frambozen of andere bessen/fruit en werk af met de “jus” en enkele blaadjes munt of kruiden/bloemen naar keuze.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus