Gemberbier - 3 methodes

Gember is 1 van de kruiden die ik heel graag gebruik.
Naargelang de hoeveelheid is het altijd fris maar ook warm tot pikant.
Ik drink zelf bijna geen alcohol en dan is gemberbier een lekker alternatief bij bijvoorbeeld een curry of in een cocktail.

We gaan dus gemberbier of  gemberlimonade maken want naargelang de methode bevat dit geen of zeer weinig alcohol.
Het basisrecept is heel eenvoudig aan te passen naar andere limonade smaken.
De manier om er bubbels aan toe te voegen kan supersnel op een relatief moderne manier met een siphon of Sodastream.
Door het toevoegen van gist, wat men voor het brouwen van bier en wijn al iets meer dan honderd jaar gebruikt of de traditionele manier door gebruik te maken van natuurlijke fermentatie.

Natuurlijke fermentatie is een onderwerp wat me blijft intrigeren.
Het zijn technieken die al heel lang worden toegepast maar de voorbije jaren bijna volledig uit onze keuken verdwenen zijn of mooi worden verpakt en duur verkocht in de winkel.
Natuurlijke fermentatie is, naargelang het recept, gratis probiotica zonder Danone te sponsoren. Je kan voedsel langer  bewaren zonder koelkast of diepvries.
Soms worden door de fermentatie bepaalde minder goede stoffen door de “microben” afgebroken en andere voedingsstoffen juist beter opneembaar.
Kortom, de moeite om mee te experimenteren!

2 heel interessante boeken, die ik leren kennen hebben bij een “raw”-food workshop waar we o.a. Kimchi (de Koriaanse versie van zuurkool) gemaakt hebben, zijn Wild Fermentation: The Flavor, Nutrition, and Craft of Live-Culture Foods en The Art of Fermentation: An In-depth Exploration of Essential Concepts and Processes from Around the World van Sandor Ellix Katz.
Beide boeken staan propvol met recepten uit zowat alle windstreken maar ook een degelijke meer wetenschappelijke uitleg over de werking en mogelijke risico’s of problemen. Van yoghurt, kefir, over zuurkool, pickles, wijn, bier, vlees/vis tot en met je eigen sojasaus of miso maken :-)
Een nadeel van de traditionele recepten zijn de relatief grote hoeveelheden suiker. Na wat zoekwerk ben ik in True Brews: How to Craft Fermented Cider, Beer, Wine, Sake, Soda, Kefir, and Kombucha at Home te weten gekomen dat je voor limonades om genoeg CO2 te hebben je slechts 1 eetlepel suiker nodig hebt per 2 liter! Het gisten gaat gewoon iets trager.

De basis is heel eenvoudig. We maken een sterke thee of siroop van water en gember. Daarna voegen naar eigen smaak water/suiker/zoetmiddel toe en citroen.
Als we de CO2 gaan toevoegen met de hulp van en siphon of Sodastream dit mengsel volledig laten afkoelen en enkele uren in de koelkast zetten want koude vloeistoffen nemen meer CO2 op.
Voor de hedendaagse brouwer versie laten we het mengsel afkoelen tot lichaamstemperatuur om vervolgens de gist toe te voegen.
Daarna laten we dit, in een plastieken fles of gistingsfles met waterslot, gisten tot ofwel de fles hard is of er CO2 bubbels zichtbaar zijn.
Glas is een risico want naargelang de hoeveelheid suiker en temperatuur kan de druk snel oplopen!
Vervolgens de fermentatie stoppen door de fles in de koelkast te plaatsen en/of het resultaat in een andere fles over te gieten zonder bezinksel.
Voor de natuurlijke manier hebben we een natuurlijke (gist) cultuur nodig. Ik heb hiervoor zelf een “ginger beer bug” gemaakt door het recept in Wild Fermentation te volgen.  Dit is een  vergelijkbaar recept. De ginger beer bug is dus een combinatie van de gisten aanwezig in de gember (bio) en de lucht. In de bierwereld maakt men op deze manier min of meer de legendarische Lambiek.

Andere alternatieven zijn het toevoegen van waterkefir of wei.
Andere smaken…gewoon experimenteren!
Groene thee/limoen is heel lekker. Het water vervangen door fruitsap gaat ook zeer goed. Door het hogere suiker gehalte gaat de fermentatie sneller en bevat het resultaat toch wat alcohol. Of maak combinaties met kruiden voor een specifieke werking.

De gist gaat een deel van de suiker omzetten tot CO2 en alcohol (zou minder dan 1 % moeten zijn) dus bij het gebruik van heel weinig suiker en weinig zoetmiddel is het resultaat zeer “droog”.
Soms gaat men het eerste mengsel goed filteren voor een helder resultaat. Enkele dagen koelen zorgt ook voor een helder resultaat. Meestal laat ik de gember pulp er gewoon in want mijn ambitie is niet om een even helder resultaat te hebben dan Fentimans even lekker of nog beter wel :-)

Gemberbier - 3 methodes

Ingrediënten

 • 40 gr gember (zeer fijn gesneden of geraspt + meer naar eigen smaak)
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 citroen (sap en/of ook de zeste + pas aan naar eigen smaak)
 • 250 ml water
 • 1750 ml water (of vul aan naar eigen smaak en naargelang de fles)
 • zoetmiddel (naar eigen smaak)
 • CO2 (zie handleiding siphon of Sodastream)
 • 14 theelepel gist (champagne/wijn maar gedroogde gist om brood te bakken zou ook moeten lukken)
 • 100 ml ginger bug

Werkwijze

 1. Breng de gember, suiker en 250ml water aan de kook.
 2. Laat dit, naargelang hoe sterk het mag zijn, even sudderen, laat het daarna 30 minuten tot 1u rustig afkoelen.
 3. Voeg de rest van het water toe en breng dit mengsel op smaak met extra suiker of zoetmiddel en citroen. Maak het iets zoeter als je voor de bubbels met gist of natuurlijke fermentatie gaat werken om een te droog resultaat te voorkomen.
 4. Voor de siphon/soda stream versie : laat volledig afkoelen in de koelkast en voeg CO2 toe. Of bewaar de siroop/sterke thee en maak dit per glas. Gewoon mengen met spuitwater kan natuurlijk ook.
 5. Voor de gist versie : giet over in een plastieken fles en voeg de gist toe (ongeveer 0,5 gr per 2 liter). Even schudden om te gist op te lossen.
 6. Voor natuurlijke versie : giet over in een plastieken fles en voeg de gist cultuur toe.
 7. Laat vervolgens fermenteren op kamertemperatuur tot de plastieken fles hard is. Koel daarna onmiddellijk af in de koelkast.
 8. Zeef het gemberbier voor het toevoegen van de gist of bij het inschenken voor een versie met minder pulp.
 9. Enkele dagen in de koelkast zorgt ook voor een helderder resultaat.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus