Groen sap met selder, komkommer, citroen, gember en groente thee

Waarom groen sap maken terwijl ik eigenlijk om 3 redenen geen fan ben van de sapjes hype?

  1. Ik geloof niet echt in detoxen door een tijdje alleen sapjes te drinken want het wetenschappelijk onderzoek rond detoxen loopt sterk uit mekaar. Gewicht zal je waarschijnlijk wel verliezen door het lagere aantal calorieën in de sapjes.
  2. Bij sommige groenten en fruit is het sap rendement zeer laag en is het dus zonde om al de vezels, smaak enz. in de vuilbak of compostbak te smijten of later toch nog in een gerecht te moeten verwerken.
  3. En de belangrijkste reden is dat er in veel ‘gezonde’ sapjes eigenlijk veel suikers zitten (door 2-3 stukken fruit) en weinig vezels waardoor ik, als type 1 diabeet, toch extra insuline moet inspuiten.

Maar waarom heb ik dan een juicer en is dit groen sap 1 van mijn favoriete drankjes geworden?

Wel, een juicer is handig voor het persen van biologische citroenen, met een stukje schil en zeste bij om wat van de essentiële olie mee in het sap te krijgen.
Maar vooral voor het persen van gember. Dat gebruik in mijn zelfgemaakt gemberbier of ik vries het sap in om instant citroen en/of gember limonade, met stevia druppeltjes , te maken.
Deze ijsblokjes zijn ook handig om sneller een gerecht op tafel te toveren of zonder met een halve citroen te blijven zitten een gerecht op smaak te brengen.

Ik ben bij deze combinatie met selder uitgekomen na een lekkere sorbet van selder gegeten te hebben bij Nopi in Londen.
Er zitten ook bijna geen suikers in waardoor ik het gewoon bij een maaltijd kan drinken zonder extra rekenwerk.

Als je gaat zoeken naar de voordelen van de groenten en fruit in dit drankje, dan is dit misschien de ideale opkikker na een zware nacht of sporten.
Want selder en komkommer rehydrateren en vullen je zouten aan.
De groene thee en gember kunnen wat opwekkend werken en je bloeddruk reguleren.
Gember is ook handig tegen misselijkheid.
Kortom, test het eens uit want ik heb zeer weinig katers omdat ik geen alcohol drink.

Selder heeft altijd een licht zoute smaak wat het waterige van de komkommer, het zure van de citroen en het pikante van de gember goed in balans brengt.
De matcha groene thee voeg ik toe voor een extra “groene” smaak door het grasachtige accent van de fijngemalen Japanse groene thee.
En natuurlijk ook om toch wat caffeïne, mijn enige verslaving, binnen te krijgen. Dit kan je desnoods, ’s avonds of altijd, weglaten.
Het sapje kan je iets zoeter maken met enkele druppeltjes stevia of door een appel mee te juicen.

Eigenlijk kan je dit sapje beter gewoon aanpassen aan je eigen smaak :-)
Laat dus weten welke versie jullie gemaakt hebben!

[Referenties : ]{style=“text-decoration: underline;“}
-You can’t detox your body. It’s a myth.
-The Detox Scam: How to spot it, and how to avoid it

groen sap met selder, komkommer, citroen, gember en groene matcha thee

[wpurp-searchable-recipe]Groen sap met selder, komkommer, citroen, gember en groente thee - - selder, komkommer, citroen, gember, matcha, appel ((optioneel)), Pers de selder en komkommer en optioneel de appel.; Pers afzonderlijk de gember en de citroen. Of gebruik vooraf bevroren ijsblokjes.; Breng het sap van de selder en komkommer op smaak met de gember, citroen en matcha.; - [/wpurp-searchable-recipe]

Delen Commentaren
comments powered by Disqus