Groentenchips : pastinaak, peterseliewortel, yakon, wortel en aardappel

Groentenchips beginnen overal op te duiken als gezond alternatief voor gewone chips.
Of ze nu echt gezonder zijn laat ik over aan specialisten maar zelf groentenchips maken is helemaal niet moeilijk en spotgoedkoop.

Ik ben aan de slag gegaan met deze groenten.

De wortel, aardappel en rode biet kennen jullie allemaal.
De grote witte wortel is een pastinaak en de kleinere een peterseliewortel of wortelpeterselie.
Peterseliewortels zijn iets moeilijker te vinden maar zeker de moeite om eens uit te proberen.
Bijvoorbeeld als puree of in soep. De smaak is een mix van pastinaak en knolselder.
De bruin zwarte wortel is een exoot : yakon of appelwortel.
Yakon komt uit de Andes en is rauw heel lekker. Ik proef er vooral peer en meloen in.
Naast deze knollen kan je zeker ook eens proberen chips te maken met andere soorten bieten, die met verschillende kleuren gaan een leuk effect geven.
Of bijvoorbeeld zoete aardappel.

Ik heb de groentenchips eerst een paar keer gemaakt in de oven. Kijk eens in de links voor enkele recepten.
De resultaten waren zeer wisselvallig en omdat ik een kleine oven heb is het lastig om een redelijke hoeveelheid te bakken omdat de gesneden groenten niet mogen overlappen.
Voor de gefrituurde versie heb ik het recept van Chefsteps, een site om te volgen, gebruikt.
Daar verlagen ze de temperatuur naar 140-150 graden en ze geven 2 interessante tips.
Laat groenten die zetmeel bevatten (dat zie je aan het hoeveelheid koolhydraten) eerst even gesneden weken in water om het zetmeel te verminderen.
Daarna bij het bakken wachten tot alle bubbels verdwenen zijn.
Dat wil zeggen dat het meeste water weg is en je dus een krokant resultaat gaat hebben.
Zijn de chips na het afkoelen nog iets te slap, gewoon zoals bij frieten, een 2de keer frituren ;-)

De kruiding heb ik deze keer heel eenvoudig gehouden want de groenten geven zelf al genoeg smaak.
Ik heb gewoon een beetje grof zout gebruikt.
Lekker is ook zout met pikante gerookte paprika. Bij de links kan je nog meer inspiratie vinden.
Vooral de rode bieten veranderen bijna volledig van smaak. De grondsmaak gaat naar de achtergrond en het zoetere komt naar de voorgrond.
De yakon komt in de buurt van gedroogde appels.

Dus zwier volgende keer als je gaat frituren er ook eens wat groenten bij!

Inspiratie :]

Groentenchips : pastinaak, peterseliewortel, yakon, wortel en aardappel

Ingrediƫnten

  • 1 pastinaak
  • 1 peterseliewortel
  • 1 rode biet
  • 1 wortel
  • 1 aardappel
  • 1 yakon
  • zout (of kruiden naar keuze)

Werkwijze

  1. Snij de wortels in dunne schijfjes (1-1,5 mm) met een mandoline of scherp mes.
  2. Week de wortels die veel zetmeel bevatten even in water. Dep ze daarna goed droog.
  3. Frituur op 150 graden tot ze krokant zijn. Dat kan je zien aan de bubbels die verdwijnen.
  4. Breng op smaak met zout en/of andere kruiden.
  5. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
  6. Als sommige groentenchips niet krokant worden kan je ze een 2de keer frituren.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus