Kedgeree - Curry rijst met gerookte vis

Enkele maanden geleden kreeg ik de vraag of ik wou meedoen aan de “Spar challenge”.
Voor de eerste ronde stuurde SPAR Retail enkele ingredienten waarmee we iets moesten maken en delen op de social media.
En nu zit ik in de 2de en laatste ronde met als opdracht : “Een feestelijk gerecht”. En mijn inzending is een iets meer feestelijke versie van kedgeree.

Kedgeree is een Brits koloniaal gerecht. Eigenlijk vooral iets wat men als ontbijt eet maar daarom is dit volgens mij zeker iets wat bij feesten past.
Kedgeree is ideaal om op nieuwjaarsdag of op kerstdag je smaak papillen terug wakker te maken door de kruiden en vooral om de overschot van vis en schaaldieren op een lekkere manier op tafel te zetten. Kortom,  ideaal om op een lichtverteerbare manier die kater te overwinnen :-)

Als je gaat zoeken naar kedgeree recepten zijn een aantal dingen altijd hetzelfde.
Gekookte rijst, gerookte vis (traditioneel vooral haring), curry poeder, hardgekookte eieren en koriander of peterselie.
Soms voegt met nog extra verse kruiden toe zoals gember en look, en meer groenten. Bijvoorbeeld tomaten of erwten.
Pas dus zeker het recept aan naar je eigen smaak en aan wat er in de kast ligt.

In mijn versie ben ik gestart met een kleine hoeveelheid venkel en komijn. Telkens je op 1 van deze specerijen bijt geeft het een klein gekruid accentje.
Voor deze feestelijke versie heb ik ook wat zeekraal toegevoegd maar dat is niet echt nodig. Zeekraal zorgt voor een krokant en zout accent.
Volg voor de vis je eigen smaak. Zelf ben ik minder een fan van hele sterke vis smaken dus mijn favoriet is gerookte heilbot en verschillende soorten garnalen.

Voila, misschien het ideale gerecht na een zware nacht!

Links

Bedankt SPAR voor de bon voor de ingredienten!

Kedgeree - Curry rijst met gerookte vis

Ingrediënten

  • 1 bakje zeekraal (optioneel - gewassen en harde delen verwijderen)
  • 2 eetlepels boter (of olie)
  • 200 gr rijst (gekookt)
  • 1 theelepel venkelzaad (niet gemalen)
  • 1 theelepel komijnzaad (niet gemalen)
  • 200 gr ui (fijngesneden)
  • 2 eetlepels currypoeder
  • 1 bakje kerstomaten (optioneel)
  • 1 plantje koriander (naar eigen smaak)
  • 1 plantje peterselie (naar eigen smaak)
  • vis (gerookt of naar keuze)
  • zout
  • citroen
  • eieren (optioneel - gekookt)

Werkwijze

  1. Was de zeekraal.
  2. Snij de ui fijn.
  3. Kook de rijst en giet af.
  4. Laat een klontje boter warm worden in een pan en voeg de venkel en komijnzaadjes toe. Laat even bakken tot de aroma’s vrijkomen.
  5. Voeg de ui toe en laat rustig stoven tot de ui begint te kleuren.
  6. Voeg de currypoeder toe en laat 1-2 minuten verder stoven.
  7. Voeg de zeekraal (optioneel) en tomaten of andere groenten toe en bak nog enkele minuten.
  8. Meng de rijst onder het uienmengsel, voeg de gerookte vis toe.
  9. Werk af met koriander/peterselie en een beetje zout.
  10. Serveer met een stukje citroen en gekookte eieren.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus