De komende weken gaan we experimenten met koude thee en koffie.
Allebei gemaakt met slechts 4 ingrediënten : koffie of thee, koud water,
tijd en een koelkast.
Dit is op dit moment o.a. in Londen al een hype en heel normaal in
landen met een echte theecultuur.
De voorbije weken ben ik vooral aan het experimenteren geweest met thee
want daarvan heb ik altijd veel te veel in huis.
Het voordeel van “cold-brew’ is dat je door het koude water minder snel
bittere stoffen, vooral cafeïne en catechin, en zuren hebt waardoor je
een andere en vooral zachtere smaak bekomt.
Voor meer achtergrond informatie zijn deze artikels zeker interessant :
-Serious Eats - How to make the best cold brew iced tea
-Prevention
- Hot tea versus iced tea
-Studie
over cold-brewed tea (Taiwan)
-NY
Times : Iced Coffee and Tea (met veel achtergrond
informatie)
Het algemene advies blijft : experimenteren met de hoeveelheid en tijd.
Je kan ook perfect kruiden en fruit toevoegen.
Interessant is ook dat de meeste goede eigenschappen van thee evenveel
of meer in koude thee aanwezig zijn.
Men zag ook geen verschil met “sun tea”, thee die je enkele uren in de
zon zet, dus ik zou geen risico’s nemen en dit altijd klaarmaken in de
koelkast.
En bij twijfel even de thee of kruiden kort overgieten met kokend water.
Tot hiertoe heb ik, vanaf dat ik genoeg thee begon te gebruiken, geen
ondrinkbare brouwsels gehad.
Meestal gebruik ik 1-2 eetlepels losse thee per liter wat overeenkomt
met de meeste artikels online maar iets minder is dan de 12 gr in het
artikel van Serious Eats.
Rond tijd is 8 uur wel een minimum maar dit is daarna zeer flexibel.
1 keer heb ik de thee 24u laten staan en dan was het resultaat iets
sterker maar nog altijd zonder een extreme bitterheid of droog
mondgevoel door tannines.
De beste resultaten tot hiertoe :
-Witte Jasmijn thee : het bloemige en soms “zeepachtige” van de jasmijn
is veel beter gebalanceerd
-Taiwanese Mountain Oolong (licht gebrand) : nog fruitiger en frisser
dan wanneer je de thee klaarmaakt op 70 - 80 graden
-Rose Pouchong : zwarte thee met rozenblaadjes, ideaal bij een exotisch
dessert met bijvoorbeeld cardamon. En dit is ook lekker met melk en dan
heb je drinkbaar turks fruit.
-Japanse sencha : groene thee, waar ik geen fan van ben, maar met enkele
druppeltjes stevia en geraspte gember en schijfjes citroen
Met goede kwaliteit losse thee kan je ook nog perfect een 2de keer thee maken. Dit geeft ook terug een iets andere smaak.
Is dit nu de tijd waard? Zeker!
Het geeft een andere kijk op thee en past zeker bij de thee cultuur in
het algemeen.
Daar speelt men ook met verschillende temperaturen, hoeveelheden en
meerdere infusies na mekaar om het beste uit de thee te krijgen.
In top restaurants is men terecht ook meer en meer met foodpairing en
thee/koffie bezig.
Kortom, start met de thee die je in huis hebt of breng een bezoek aan
een goede theewinkel en vraag naar een fruitige oolong om mee te
starten.
Maar laat vooral weten welke combinaties jullie gemaakt hebben!
[wpurp-searchable-recipe]Koude thee (cold-brewed tea) - - water ((liefst gefilterd)), thee ((naar keuze)), kruiden / fruit / zoetmiddel ((optioneel en naar keuze)), Meng de thee met het water en optioneel de extra kruiden of fruit (bijvoorbeeld, citroen, komkommer enz.).; Laat dit 8 of meer uur trekken in de koelkast.; Proef, zeef en serveer. Breng desnoods op smaak met en beetje zoetmiddel naar keuze en/of melk, citroen, …; - (nutrition-label)[/wpurp-searchable-recipe]