Kweeperen met steranijs, kaneel, jeneverbessen en vanille

Kweeperen met steranijs, kaneel, jeneverbessen en vanille

Kweeperen. Gele, wollige, keiharde peren die een honigachtige wat bloemige geur verspreiden.
Rauw zijn ze zeer zuur maar in de bekende vormen, gelei of pasta (membrillo, lekker bij kaas), zoet met een duidelijk fris zuur accent. Veel mensen zijn fan maar weinige doen echt moeite om ze klaar te maken. Misschien ook wel logisch want veel recepten vragen tijd, aandacht en bevatten veel suiker. Daar gaan we iets aandoen!
We gaan de kweeperen traag garen in een siroop met weinig suiker of zoetmiddel en enkele kruiden.

Dit recept heb ik gevonden in een zeer interessant kookboek, Mamushka van Olia Hercules, over de Oost-Europese keuken.  Dit boek geeft een goed beeld van de keukens van o.a. Armenië, Oekraïne, Turkije, Georgië. Dit is een voor mij onbekende regio maar een echte ontdekking door een boeiende mix van Midden-Oosten en Indische invloeden, veel fermentatie en groenten. Kortom, een aanrader!

Buiten het wassen en het verwijderen van het klokhuis is dit een recept met zeer weinig werk.
De kweeperen sudderen een 2-tal uren in de oven maar dat moet ook lukken op het vuur.
De suiker heb ik vervangen door zoetmiddel.
Het resultaat zijn zoet-zure kweeperen met een lichte kruidige smaak van de 4 kruiden.
De siroop heb ik iets verder laten inkoken en ik heb het resultaat gewoon opgegeten met wat kefir, om in de regio te blijven. Maar dit is zeker lekker bij ijs of om verder te verwerken in bijvoorbeeld een taart.
De volgende keer ga ik met de siroop limonade maken!

Kortom, een top recept met weinig werk en ideaal om een minder bekend maar gezond stuk fruit te (her)ontdekken :-)

Enkele andere recepten :
-Ayva Tatlisi - Turkish quince dessert
-David Lebovitz - Quince Tarte Tatin
-Okke houdt van … kweeperen : tientallen kweeperen recepten en links
-E-gezondheid.be : kweeperen en gezondheid : vezels, ijzer en vitamine C[wpurp-searchable-recipe]Kweeperen met steranijs, kaneel, jeneverbessen en vanille - - kweeperen, water, suiker ((of zoetmiddel naar keuze)), vanille, kaneel, steranijs, jeneverbessen, suiker ((of zoetmiddel naar eigen smaak)), Verwarm de oven voor : 160 graden.; Was de kweeperen, snij in 2 of 4 en verwijder het klokhuis. Doe de kweeperen in een ovenschaal of pot. Doe dit niet te vroeg om verkleuring te vermijden. ; Meng het water met de suiker en de kruiden en verwarm tot de suiker/zoetmiddel volledig is opgelost. ; Voeg het water toe aan de ovenschaal of pot en zet 1 uur in de oven. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie of een deksel. Verwijder na 1 uur het deksel of de folie en laat verder garen in de oven tot de peren gaar zijn.; Serveer met yoghurt, kefir of ijs en de siroop. Kook de siroop indien nodig nog iets verder in en voeg naar eigen smaak extra suiker of zoetmiddel toe. ; - [/wpurp-searchable-recipe]

Delen Commentaren
comments powered by Disqus