Als je regelmatig kookt heb je ingrediënten die je in kleine hoeveelheden gebruikt en dan vergeet…
Dat probeer ik nu te vermijden door ineens enkele recepten op te zoeken en te noteren.
1 van dit soort ingrediënten is rijstmeel.
Ik gebruik het eigenlijk alleen in Onion Bhaji’s om ze lekker krokant te maken.
Rijstmeel kan je gebruiken als bindmiddel in allerlei soepen en sauzen, in glutenvrij bakken maar ik heb er een eenvoudig nagerecht meegemaakt : Indische rijstpudding - Kesari Phirni.
Een snelle variant van de traditionele rijstpap met saffraan en natuurlijk met nog wat extra smaken.
Phirni is rijstpudding, dus zoete melk gebonden met rijstmeel (of geweekte rijst die je daarna maalt met een krachtige blender) . De hoeveelheid rijst verschilt sterk in de verschillende recepten die ik
heb gevonden.
Ik heb zelf liever een dikkere rijstpudding.
In bijna alle recepten kan je een beetje kardemom vinden.
Met dit basis recept maakt men vervolgens verschillende versies door andere smaakmakers toe te voegen.
Dit kunnen zowel fijngesneden en geweekte nootjes zijn (amandel, pistache, walnoot, cashew, …). Maar ook kruiden en bloemen extracten.
Naast verschillende versies in de Indische keuken en Pakistaanse keuken heb ik ook een vergelijkbaar recept in het midden-oosten gevonden : Fereni.
We moeten dus weer eens toegeven dat de pudding die we hier in het westen maken, en waar we eigenlijk niet verder komen dan (valse) vanille, chocolade en soms wat koffie, niet echt creatief te noemen zijn :-)
Na een paar experimenten maak ik meestal een versie zonder nootjes (want die vergeet ik te weken of ik eet meestal zelf de nootjes op voor ik ze in een gerecht gebruik…) maar met saffraan, voor een bittere toets,
een fris accent van kardemom maar zeker ook bloemig, zoet rozenwater.
Allemaal dure ingrediënten maar gelukkig hebben we maar kleine hoeveelheden nodig.
Gebruik de eerste keer zeker niet enorm veel van de kruiden want de
dosering is zeer persoonlijk.
Ik heb ook de indruk dat de rijstpudding na 1 dag in de koelkast lekkerder is. Op 1 of andere manier zijn de smaken dan veel meer “afgerond”.
Phirni- rijstpudding met kardemom, pistache en rozenwater
Ingrediënten
- 400 ml volle melk (ik heb het nog niet getest met notenmelk)
- 40 gr rijstmeel (of laat 40gr rijst weken in water en maal met een krachtige blender)
- 1⁄4 theelepel groene kardemon
- 1⁄4 theelepel rozenwater
- 1⁄2 theelepel saffraan (laat een half uurtje weken in 1-2 eetlepels warm water)
- 1⁄4 theelepel stevia (95%+ extract of zoetmiddel naar keuze)
- 100 gr pistache noten
Werkwijze
- Meng het rijstmeel met enkele eetlepels water tot je geen klontertjes meer hebt.
- Laat de melk koken en voeg het rijstmeel toe. Blijf roeren tot de pudding begint in te dikken. Laat dit enkele minuten sudderen maar blijf roeren.
- Voeg vervolgens de kardemon, saffraan, rozenwater en stevia (of een zoetmiddel naar keuze) toe. Voeg naar eigen smaak meer zoetmiddel toe.
- Giet uit in afzonderlijke potjes en laat minstens 2 uur of liefst langer afkoelen.
- Werk af met de pistache noten of fruit, noten naar keuze.