Vegan aalbessen mousse

Vorig weekend heb ik suikervrije aalbessen siroop gemaakt, van mijn 2de oogst aalbessen, om gember - aalbessen limonade te maken.
De limonade is niet goed gelukt want het resultaat was veel te zuur.
Ik moet een betere weegschaal kopen want 0,3 gr stevia is blijkbaar niet altijd hetzelfde of is het de fermentatie die toch de meerderheid van de natuurlijke suikers in de aalbessen opgebruikt :-)

Met de overschot van de siroop ben ik beginnen te experimenteren. Kan je hiervan snel een lekkere aalbessen mousse maken?

Traditionele mousses zijn niet moeilijk maar vragen wel wat tijd en genereren vooral veel afwas.
Meestal is het een combinatie van eieren die je moet opkloppen en opwarmen en/of eiwitten die je moet opkloppen.
Daarna maak je de fruit puree of coulis die je mengt met gelatine. Om vervolgens dit mengsel te mengen met opgeklopte slagroom en de eieren/eiwitten.

Voor een receptje enkele weken geleden heb ik “Alpro Soya op te kloppen” gebruikt.
De naam van het product is waarschijnlijk het resultaat van een marketing meeting op maandag morgen of laat vrijdag avond..
Misschien een idea voor BMW : “BMW, auto’s om te stoeffen en  in mensen hun bumper te plakken terwijl je al te snel aan het rijden bent”!

Met wat stevia en verse vanille was dat best wel een lekkere slagroom en na ongeveer 2 minuten opkloppen zeer stevig!

Zou het lukken om de afgekoelde siroop op te kloppen met de Alpro Soya?
Na enkele uren wachten… Gelukt!

De mousse was stevig zonder klonters en niet waterig.
Je kan de coulis op smaak brengen met veel of weinig citroen of limoensap.
Suiker speelt in dit recept geen belangrijke rol dus het is perfect vervangbaar door stevia of een ander zoetmiddel naar keuze.
Ik kan wel niet veel informatie vinden over de bindmiddelen,sucrose-vetzuuresters, die Alpro gebruikt in dit product.

Ideaal dus voor luilakken, die niet graag afwassen, maar toch graag experimenteren met mousses!

Rode bessen mousse

Ingrediënten

  • 150 gr aalbessen
  • 1 citroen (sap naar eigen smaak)
  • zoetmiddel (naar keuze, stevia, agave, suiker, …)
  • 1 busje Alpro Soya Op te kloppen
  • rode vruchten (om het dessert af te werken)

Werkwijze

  1. Blend en zeef de rode bessen. Laat inkoken (tot je ongeveer 100 ml hebt, ongeveer 23) en breng op smaak met citroensap en zoetmiddel. Laat dit mengsel afkoelen. Dit is ook zeer goed te gebruiken als siroop of coulis.
  2. Meng de rode bessen met de Alpro Soya en klop op. Dit duurt ongeveer 2 minuten.
  3. Doe de mousse in glaasjes of potjes en laat 2 uur opstijven in de koelkast.
  4. Werk de mousse af met fruit en/of kruiden naar keuze.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus