Indische kikkererwten salade (Chana Sundal)

Soms is het enkele dagen (of uren) zomer en dat kan je ook zien in de supermarkt door de stormloop op het bbq vlees en de pakjes voorverpakte salades.
Dat is helaas in veel gevallen een Belgische BBQ : snel vlees even grillen, combineren met wat sla, tomaten en geraspte wortels uit een pakje en afwerken met saus uit een plastieken fles.
Natuurlijk is er meestal wel genoeg drank om het allemaal door te spoelen :-)
Maar gezien ik geen alcohol drink, niet veel vlees eet en ook geen fan ben van konijnen eten blijf ik soms met honger achter.

We gaan de komende weken enkele bijgerechten of hoofdgerechten maken die heel goed passen bij BBQ en die vooraf klaar te maken zijn en vooral koud ook lekker.

We starten met een recept dat ik bijna elke week 1 keer maak omdat het heel lekker is als lunch : chana sundal.
Dat is een frisse salade van kikkererwten met mosterdzaad, cocos, curry leaves, black gram linzen, chilli en citroen.

Sundal is een gerecht dat men in India klaarmaakt rond het [Navaratri festivalen wat je ook kan maken met andere linzen of groenten : 9 Sundal recipes.
Op andere sites zie ik ook dat het een populaire streetfood snack geworden is.
]{style=“color: #000000;“}

Je moet voor dit recept wel even naar de Indische winkel want we gebruiken 3 authentieke Indische ingrediënten die moeilijk te vervangen zijn.

Allereerst asafoetida, of duivelsdrek in het Nederlands.
Dit is het hars van een venkelachtige plant dat smaakt naar licht gebakken ajuinen of prei met een beetje look. Daarnaast, black gram dal, of urad dal. Dit zijn kleine linzen. Ik gebruik meestal black gram want zwarte bolletjes geven een mooi visueel effect.
En misschien wel het belangrijkste ingredient : curry leaves. Dit zijn blaadjes van de Murraya koenigiiplant met een “curry poeder” aroma.
Curry leaves zijn een essentieel ingrediënt in de Zuid Indische keuken en worden ook zeer veel gebruikt in Sri Lanka.

Asafoetida is zeer lang houdbaar en in kleine hoeveelheden te koop.
Met de dal gaan we binnenkort nog een snackje maken en de curry leaves zijn heel goed in te vriezen dus plan als extra zomerse activiteit een expeditie naar de exotische winkel!

Als je start met kikkererwten uit blik of je deze vooraf kookt in een snelkookpan ben je daarna maximum 10 minuten aan het koken. Dit is echt Indische wokken :-)
De hoeveelheid chilli kan je aanpassen naar eigen smaak.
Het resultaat is een kikkererwten salade met af en toe een scherpe toets van de mosterdzaadjes, warmte van de chili, een nootachtige accent van de black gram dal, fris door de citroen maar ook boterachtig door de combinatie van de kikkererwten en cocos.

Soms voegt men nog groene mango toe. Dat geeft een fruitig en vooral zuur-zoet accent. Dit kan je weglaten of bijvoorbeeld vervangen door een frisse appel, zure pruim of perzik.

En bijna zeker iets origineel![wpurp-searchable-recipe]Indische kikkererwten salade (Chana Sundal) - - kikkererwten ((uitgelekt en afgespoeld - ongeveer 480 gr)), olie ((kokosolie of ghee als je het warm gaat serveren - GEEN olijfolie)), mosterdzaad, rode chilli peper ((rood - gedroogd of meer naar eigen smaak)), black gram dal ((of urad dal)), asafoetida, curry leaves, gedroogde cocos, citroen ((sap - naar eigen smaak)), zout ((naar eigen smaak)), groene chilli peper ((optioneel - naar eigen smaak)), groene mango ((optioneel of te vervangen door ander zuur-zoet fruit)), Laat de kikkererwten uitlekken en afkoelen.; Warm de olie op in een pan of wok. ; Voeg de mosterdzaadjes, rode peper en black gram dal toe en roer even. Verlaag het vuur zodra de mosterdzaadjes beginnen te ontploffen. ; Voeg de asafoetida en curry leaves toe en laat dit 30 seconden - 1 minuut bakken tot hun aroma’s vrijkomen.; Verlaag het vuur en voeg de kikkererwten toe samen met de cocos. ; Breng op smaak met zout, citroen en desnoods extra verse groene chilli pepers en zuur-zoet fruit. ; - [/wpurp-searchable-recipe]

Delen Commentaren
comments powered by Disqus