Uienkruier - Foodblogswap - Jax Thermomix Recepten

Een nieuwe maand dus ook een nieuwe foodblogswap.
Deze keer kreeg ik de blog Jax Thermomix recepten toegewezen.
Dat was geen probleem want ik heb al een jaar of 4 een Thermomix en dat is echt een toestel dat ik niet meer kan missen.
Jacqueline blogt al enkele jaren en op haar site kan je dus veel originele Thermomix recepten vinden.
Naast het grote aantal bakrecepten zie ik ook veel Nederlandse gerechten en pikante of internationale dingen.

Ik heb lang getwijfeld tussen de Mexicaanse lasagne want zelfgemaakte taco kruiden zijn altijd lekkerder dan die uit pakjes van de winkel of de Thaise chilisaus maar uiteindelijk heb ik uienkruiers gemaakt.
Want dat is iets Nederlands wat we hier in België niet kennen.
Uienkruiers zijn een soort platte broden met een mengsel van uien en hartige kaas.
Lekker als ontbijt, tussendoortje of waarom niet bij een curry of ander stoofgerecht met veel saus.
Ze deden me alvast erg denken aan Indisch naan brood met bijvoorbeeld koriander en look maar met meer groenten en vooral het smeuïge en zoute van de oude kaas.
Kortom : lekker!

Het recept werkt perfect in de Thermomix. Het deeg kwam zeer goed na het kneden uit de beker en was nadien perfect te vormen.
Ik heb in de recept instructies geprobeerd het recept om te zetten naar gewoon kneden maar nog niet getest, dus stuur tips of aanpassingen maar door.

Gezien ik graag met kruiden werk kon ik het niet laten om deze te gebruiken.
Ik heb 1 uienkruier gemaakt volledig volgens het recept.
1 met als extra kruiding nigella (onion seeds - kalonji) want dat komt veel terug in allerlei broden en is lekker met uien en hartigere gerechten.
Ik las ook dat men het in Armenië en het Midden-Oosten gebruikt in bepaalde soorten kaas.
En tenslotte 1 uienkruier met als extra’s chili flakes en wat knoflook. Ideaal om ’s morgens wakker te worden.
Dus probeer het eens uit en durf experimenteren :-)

Uienkruier - Foodblogswap - Jax Thermomix Recepten

Ingrediënten

  • 250 gr tarwebloem,
  • 6 gr gist (gedroogde)
  • 1 eetlepel honing (ongeveer 15 gr)
  • 30 gr boter (zacht)
  • 130 ml water (lauw)
  • 6 gr zout
  • 2 uien (in dunne halve ringen)
  • 125 gr kaas (belegen/oud of naar eigen smaak en geraspt)

Werkwijze

Thermomix

  1. Weeg de bloem en gist af en 5 seconden / stand 5.
  2. Voeg de andere ingredienten toe behave de uien en de kaas en kneed 6 minuten.

Niet-Thermomix

  1. Meng de gist en de tarwebloem grondig.
  2. Maak eenvkuiltje in de bloem en voeg de zachte boter, honing, zout toe en tenslotte het water. Kneed tot je en elastisch deeg hebt dat niet meer aan je handen blijft kleven.

Vervolg werkwijze

  1. Doe het deeg in een ingevette kom, dek af en laat rijzen tot het ongeveer dubbel zo groot is. Dit duurt naargelangvde temperatuur 30 - 60 minuten.
  2. Snij intussen de uien en rasp de kaas.
  3. Verwarm de oven op 170 graden.
  4. Als het deeg goed gerezen is verdeel je het in 2-3 stukken en je maakt en platte oval vorm. Dit beleg je rijkelijk met uien en kaas. De kaas zorgt ervoor dat de uien stoven i.p.v. te verbranden.
  5. Bak dit ongeveer 20 - 25 minuten af tot het brood goudbruin is en volledig gaar.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus