Wintergroenten curry met tomaat en panch phoron

De komende weken gaan we 3 eenvoudige curry’s maken.
Eenvoudig want we hebben altijd maar 1 kom nodig.
We maken geen afzonderlijke curry pasta, dus weinig afwas, en het zijn allemaal recepten die je kan maken met verschillende soorten groenten.
Ideaal om aan te passen aan het seizoen of aan wat er in de ijskast/diepvriezer te vinden is.

Dit keer heb ik naast aardappels en tomaten wintergroenten gebruikt : knolselder en pompoen.
Maar je kan dit ook met lente ui, allerlei soorten raapjes, zoete aardappels enz.
Eigenlijk alles wat pas bij tomaten en de kruiden.

Als kruiding gebruiken we panch phoron, uit de Indische Bengaalse keuken.
Meer informatie hierover kan je vinden in het bladerdeeg broodstengels met panch phoron recept.
Dit mengsel van 5 kruiden is 1 van mijn favoriete kruidenmengsels want het geeft altijd een zeer gebalanceerd resultaat en dat heb ik soms niet met bijvoorbeeld garam masala.
Haal dus zeker panch phoron in huis :-)

De inspiratie voor dit recept komt uit Simple Indian: The Fresh Tastes of India’s New Cuisine van Atul Kochhar.
In het originele recept gebruikt men alleen lente ui, gewone uien en aardappels.
I.p.v. de groenten eerst te koken bakken we ze kort aan om ze daarna ineens te laten stoven in de saus. 1 pot minder en we gieten vooral de vitaminen niet weg.

Knolselder is 1 van de wintergroeten die ik graag eet.
Veelzijdig want zowel rauw maar ook op allerlei manieren gebakken of gestoofd te eten. Helaas een beetje vergeten.
Pompoen is dan weer populair maar als ik rondkijk zie ik helaas in veel gevallen alleen maar soep recepten. Het is wel belangrijk om de groenten die sneller gaar zijn ofwel iets groter te snijden of later toe te voegen.

Serveer de curry met een frisse salade met koriander, platte broden of rijst en een raita of wat yoghurt voor een fris accent.
Op zichzelf is het ook een hele lekkere koude lunch.

Laat zeker weten via Facebook, Twitter of Instagram wat jullie gemaakt hebben!

Wintergroenten curry met tomaat en panch phoron

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie (kokos of andere olie maar geen olijfolie)
  • 2 theelepels panch phoron
  • 12 knolselder (in blokjes van ongeveer 1cm)
  • 12 pompoen (in blokjes van ongeveer 1cm)
  • 2-3 aardappels (in blokjes van ongeveer 1cm)
  • 80 ml passata (of een 4-tal grote tomaten)
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel zout (of meer naar eigen smaak)
  • 12 theelepel suiker (of weglaten naargelang de tomaten)

Werkwijze

  1. Was en snij de groenten. Voor grotere porties kan je ook alle groenten klaarmaken en de hoeveelheid panch phoron, tomaat en kruiden aanpassen.
  2. Laat de olie warm worden en vroeg de panch phoron toe. Laat dit ongeveer 1 minuut bakken tot de geur vrijkomt en/of de mosterdzaadjes beginnen te poffen. Verlaag het vuur.
  3. Voeg de groenten toe en roerbak 2-3 minuten. Voeg de tomaten, kurkuma, zout en suiker toe (indien de tomaten nogal zurig zijn). De groenten moeten volledig onder de tomaten verdwijnen.
  4. Laat dit, met een deksel op, 20 - 30 minuten op een laag vuur stoven. Roer af en toe om te voorkomen dat de tomaten aanbakken. Is het te droog, voeg een beetje water toe.
  5. De curry is klaar wanneer de groenten gaar zijn.
  6. Werk af met koriander en serveer.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus