Ik ben een week op vakantie geweest met als gevolg een overvloed aan frambozen.
Een deel van de aardbeien en frambozen uit de tuin vries ik in om later te gebruiken in desserts en smoothies.
Een andere oplossing is confituur maken maar gezien ik niet veel brood eet gaat dat veel te lang blijven staan.
Mijn koelkast is reeds goed gevuld metzelfgemaakt gemberbier dus dacht ik aan de geconcentreerdere vorm : siroop.
Rond het maken van siroop zijn er veel basis recepten te vinden.
In de cocktail wereld spreekt men over “simple syrup“
met uiteenlopende verhoudingen suiker : water (of sap/thee/kruiden/…).
Google naar simple syrup met een willekeurig kruid, groente of fruit en voila, enkele recepten :-)
Volgens Mme ZsaZsa is de verhouding : 1 liter sap : 750gr suiker : sap van 1 citroen.
In de herboristen wereld maakt men ook siroop en heeft men meestal
nauwkeurige formules.
Een handig, betaalbaar en accuraat basisboek is Making Plant
Medicine van Richo
Cech.
Voor een siroop gaat men uit van een verhouding van 2 delen suiker tegenover 1 deel water extract. Vb. 500 gram suiker tegenover 250 gram tijm thee (met een ratio gedroogde kruiden : water tussen de 1:16 tot
1:32).
Suiker kan vervangen worden door honing (niet verwarmen boven 40 - 45 C graden als je bepaalde eigenschappen wil behouden) of door andere suikers (fructose, rietsuiker, …).
Kortom genoeg suiker, zuur en als je dit lang wil bewaren : hygiënisch werken.
Zelf wil ik een siroop maken zonder suiker want frambozen bevatten per 100gr toch bijna 11gr suikers. Helaas kan ik niet veel recepten vinden!
Na wat experimenteren ben ik, puur naar smaak, op een verhouding van 200ml frambozensap : 100ml citroensap : 0,5 gr stevia (95+ % extract) uitgekomen.
Voor veel mensen gaat dit niet zoet genoeg zijn.
Voeg 2 tot 3 eetlepels siroop toe aan spuitwater en je hebt een lekker frisse limonade die niet te zoet is. Experimenteer met andere sappen, kruiden, thee, …
Probeer dit ook eens uit in tonic of cocktails. Of als coulis bij desserts.
Dan zou ik de siroop iets meer inkoken en terug proeven of gebruik maken
van Xanthaan gom (0,25 %) om de siroop iets dikker te maken.
Door het lage suikergehalte zou dit enkele dagen moeten te bewaren zijn in de koelkast of veel langer in de diepvriezer.
Bij gebruik van rauwe honing is er een zeer kleine kans op besmetting met Clostridium botulinum
Frambozen siroop met citroen
Ingrediënten
- 250 gr frambozen (of 200ml sap)
- 100 ml citroensap
- stevia (of suiker/zoetmiddel naar keuze)
Werkwijze
- Maak frambozensap met een juicer of laat de frambozen even koken met een beetje water en zeef.;
- Voeg het citroensap en de stevia (of een ander zoetmiddel) toe naar eigen smaak of naargelang de verhouding sap : suiker : citroen, laat terug kort koken, proef en werk af met extra zoetmiddel en/of citroensap.;
- Giet over in een (gesteriliseerde) fles of bokaal en laat afkoelen.