Bataka Bhaji - Aardappels en kikkererwten?

Deze week nog eens aardappels want ik heb nog patatten over van de “Heidi”-bio aardappel test.
Dit is ook eens een moment om stil te staan bij de saaiheid van onze “nationale” trots : frieten en frituren.

Frieten, van de frituur of thuis gemaakt zijn lekker! Maar het totale aanbod in een frituur en zeker in het vriesvak van de supermarkt is saai.
Er is niet meer te vinden dan aardappels in allerlei vormen en maten, kroketten en vleeswaren. Die vleeswaren bevatten meestal de vermalen veestapel van een middelgrote kinderboerderij.
De snelste manier om niet veel te eten, of buiten te vliegen, in de frituur is vragen wat er is voor veganisten of vegetariërs :-)
Genoeg gezaag…dus hoe lossen we dit op? Aziatisch streetfood!
Daar is men ook niet vies van pruttelende potten met olie!

Dit is een recept uit 1 van mijn favoriete kookboeken : “Prashad - Indian Vegetarian Cooking - Kaushy Patel”.
Prashad is een traditioneel Indisch restaurant in Bradford dat bekend geworden is door deel te nemen aan “Ramsay’s Best Restaurant”.

Dit recept is een ideale introductie tot Indisch frituren. Buiten het schillen van de aardappels en het mengen van het beslag is er bijna geen voorbereiding.
Het beslag is gemaakt met kikkererwtenmeel, gram flour of besan flour, look en chili.
Het ruwe kruidenmengsel dat je juist voor het bakken op het aardappelschijfje strooit, zorgt voor een fris en extra krokant effect.
In de versie op de foto heb ik het kruidenmengsel vervangen door een  ”Dukkah“ maar daarover meer volgende keer.

Als je de smaak te pakken hebt dan is een andere aanrader de versie van onze kroketten maar met veel kruiden : Bataka Vada.

 Bataka Bhaji - Aardappels en kikkererwten

Ingrediënten

Werkwijze

  • 5 aardappels (vastkokend)
  • 4 eetlepels korianderzaad
  • 1 eetlepel zwarte peperbollen
  • 2 chili’s (of meer naar eigen smaak)
  • 2 teentjes look (of meer naar eigen smaak)
  • 200 gr kikkererwtenmeel (gram flour - besan flour - garbanzo meel)
  • 20 gr rijstmeel (optioneel - dit maakt het iets krokanter)
  • 1 theelepel zout
  • 50 gr verse koriander (ongeveer 1 plantje uit de supermarkt)
  • 300 ml water
  1. Schil en was de aardappels. Snij in schijfjes van ongeveer 5mm.
  2. Rasp of vijzel de chili’s en look en meng dit met het water, kikkererwtenmeel, rijstmeel, zout, de fijngesneden koriander en het zout.
  3. Roer dit mengel tot de meeste klontertjes verdwenen zijn. Meng de aardappelschijfjes onder dit beslag.
  4. Verwarm de olie voor op 180 graden.
  5. Vijzel de korianderzaadjes en peperbollen tot een ruw mengsel. Zeker niet volledig fijnmalen.
  6. Neem een aardappelschijfje uit het beslag, bestrooi met het koriander/pepermengsel en bak dit tot het goudbruin is. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten. Naargelang de grote van de frietpot kan je dit per 4-8 doen.
  7. Laat de gebakken aardappelschijfjes even uitlekken en serveer met tomatenketchup of een chutney.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus