Bombay Potatoes - pikante aardappels in tomatensaus

Bij de biowinkel, Biogroup in Reet, was het heel moeilijk om de voorbije weken geen aardappels mee te krijgen.
Vanaf een bepaald bedrag gratis “Heidi”-patatten, een nieuw biologisch ras wat men nog op  kleine schaal aan het testen is,  voor iedereen met als enige tegenprestatie :  feedback geven.
Het zouden vastkokende aardappels zijn maar ook wel geschikt voor frieten.

Een lekker recept met vastkokende aardappels?  Dan zijn “Bombay potatoes” ideaal. Lekker als lunch, als bijgerecht en koud ideaal bij een BBQ.
Gekookte patatten in een pikante saus want in India is het waarschijnlijk verboden, en terecht, om saaie gekookte patatten gekruid met alleen leidingwater en zout te serveren.

Voor Bombay potatoes is er niet echt een vast recept.
Er zijn versies te vinden met veel saus, heel weinig saus, tomaten, alleen tomaten puree, geen tomaten,  extra mosterdzaadjes, tamarind voor een fris accent i.p.v. citroen, soms voegt men naast look ook nog gember toe…
Kortom : experimenteren dus probeer zeker ook eens wat bloemkool, wortels, groene boontjes of erwtjes toe te voegen.
Naast verse koriander gebruiken we deze keer geen speciale kruiden.
Alleen gemalen komijn, koriander, kurkuma en chili of cayenne peper die iedereen in huis zou moeten hebben :-)
Vooral de combinatie van look, de kruiden en veel verse koriander zorgt voor een licht, fris gerechtje.

En wat is het resultaat van de test? De aardappels blijft op het einde nog genoeg structuur behouden en zijn vooral lekker!
Indien de patatten toch uit mekaar vallen? Dan heb je lekkere rode pikante puree!

Bombay Potatoes - pikante aardappels in tomatensaus

Ingrediënten

  • 400 gr aardappels
  • 2 teentjes look
  • 20 gr verse koriander
  • 1 theelepel komijnzaad (gemalen)
  • 2 theelepels korianderzaad (gemalen)
  • 1 theelepel kurkuma
  • 12 theelepel chilipoeder (of naar eigen smaak)
  • 12 theelepel zout (of naar eigen smaak)
  • 2 eetlepels olie
  • 1 blik tomaten
  • citroen

Werkwijze

  1. Schil en was de aardappels.
  2. Snij in schijfjes of blokjes en kook ongeveer 5-8 minuten tot ze bijna gaar zijn. Giet af.
  3. Snij de look en verse koriander zeer fijn, of gebruik een blender, en meng met de gedroogde kruiden en het zout.
  4. Laat de olie warm worden en voeg de tomaten en het kruidenmengsel toe. Laat dit 10 minuten stoven tot de rauwe geur van de look en tomaten verdwenen is.
  5. Voeg de uitgelekte aardappels toe en laat dit op een laag vuurtje stoven tot de aardappels gaar zijn. Als het te droog aan het worden is of je meer saus wil water toevoegen.
  6. Proef en kruid dit af naar eigen smaak met een beetje citroensap, zout en verse kruiden (koriander/peterselie).
Delen Commentaren
comments powered by Disqus