Chia pudding met kokosmelk

Enkele weken geleden ben ik naar mijn favoriete citytrip stad geweest : Londen.
Zoals elke foodie kan ik het niet laten om in de lokale supermarkten en biowinkels te gaan rondneuzen.
Deze keer viel me bij Wholefoods, een grote supermarkt/biowinkel,  chia pudding op.
Er was Australische chia pudding, van The Chia Co, te vinden in het koelvak maar ook lokaal klaargemaakte versies met verschillende soorten notenmelk en seizoensfruit.
Gezien er nog veel plaats in de koelkast was in de Airbnb kon ik het niet laten om een potje kokospudding te testen.
Met wat vers fruit en nootjes was het een lekker ontbijt en een goed alternatief voor havermout.

Spijtig genoeg moet ik niet elke maand naar Londen om enkele potjes te kopen want het is eenvoudig zelf te maken.
Chia zaadjes nemen vocht op om automatisch pudding-achtig te worden.
Het was vooral experimenteren met de verhoudingen om een goede textuur te vinden. Via google zijn er veel voorbeelden en recepten te vinden.
Op dit moment maak ik met 1 blik kokosmelk in 1 keer een 2-tal grote of 4 kleine porties.
Bij minder dikke melk, bijvoorbeeld zelfgemaakte amandelmelk, gaat er waarschijnlijk iets minder vocht moeten gebruikt worden of meer chia zaadjes.

Chia gebruikt men al heel lang in Amerika.
Er zijn overblijfsels van chia gevonden bij de Azteken en Maya’s.
Deze plant durft men snel een “superfood” noemen want de zaadjes bevatten veel vezels, omega-3/omega-6 vetten, eiwitten en veel mineralen.
Voor meer informatie en extra lectuur over naar Maurice de herborist : Kruidwis - Chia.

De winkels en marketeers nog meer ontwijken door chia zelf te planten gaat helaas iets moeilijker zijn.
Met de zaadjes uit de winkel zou het vrij eenvoudig zijn om planten te zaaien maar in niet sub-tropische streken zouden er geen bloemen ontstaan.
De blaadjes gebruikt men ook als thee dus misschien volgend jaar toch eens proberen in de serre…

Chia pudding zet aan tot experimenteren want de smaak blijft zeer neutraal.
Dit is een voordeel in vergelijking met lijnzaad, wat ook een slijmplant is met veel vezels.
Deze keer ben ik 200 % voor smaak, pitjes, kruiden uit de tuin en superfoods gegaan.

De basis is kokosmelk chia pudding aangevuld met passievruchten om het resultaat iets zoeter te maken, rauwe cacaobonen voor extra crunch en een bittere toets, granaatappel voor een extra fruitige accent en om het nog iets frisser te maken citroentijm uit de tuin.

Kortom een recept dat past in verschillende trends : rauw, vegan en glutenvrij ;-)

Chia pudding met kokosmelk

Ingrediënten

  • 1 blik kokosmelk
  • 60 gr chiazaad
  • zoetmiddel (stevia, suiker, honing, agave, …)
  • fruit
  • kruiden

Werkwijze

  1. Meng de chia met de kokosmelk in een afsluitbare kom en laat minstens 4u zwellen in de koelkast.
  2. Roer en breng op smaak met een zoetmiddel (suiker, honing, stevia, …) en werk af met fruit, kruiden,… naar eigen smaak.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus