Chilli paneer - de snelle versie

Dagen zonder vlees zit er weer op dit jaar. Elke jaar zorgt dit een overvloed aan vegetarische en vegan recepten.
Interessant om te kijken wat andere mensen op tafel zetten. Maar ook de ideale moment om een recept dat ik veel maak voor te stellen : chilli paneer.

Zoals bij de meeste gerechten zijn er veel verschillende chilli paneer recepten.
Dit snel en heel eenvoudig recept heb ik gevonden in het boek “Made in India” van Meera Sodha. Een aanrader!
Nu pas ik het altijd aan naargelang wat ik in de koelkast heb liggen en hoe pikant ik het wil.
3 Ingrediënten zijn belangrijk : tomatenpuree, look en paneer.

Paneer is 1 van de belangrijkste “vleesvervangers” in de Indische keuken.
Het is eigenlijk een soort jonge kaas.
Het zou eenvoudig zelf te maken zijn maar dat heb ik nog niet gedaan want kenners zeggen dat het in dit gerecht weinig verschil maakt.
Je kan paneer vinden bij elke biologische supermarkt of bij de Indische winkel.
Paneer kan je in dit recept perfect vervangen door tofu, voor een vegan versie, of haloumi.
Pas bij haloumi de hoeveelheid zout zeker aan.

Experimenteer vooral met de kruiding.
Voeg naast komijn ook eens wat koriander of kurkuma toe. Gebruik meer of minder chilli pepers.
De lenteui kan je vervangen door koriander of in mijn versie vorige week door mosterdsla of waarom niet spinazie.
Eet dit op direct uit de pan, serveer met een salade of in een warp.

Als je verder gaat zoeken dan kom je ook een aantal chilli paneer versies tegen die een mix zijn van Indische en Chinese keuken.
Bijvoorbeeld dit “nat“ en “droog“ recept waar men naast de tomaten en ui ook nog paprika’s gebruikt met soyasaus.
Kortom, de moeite om uit te proberen.

Laat zeker weten hoe jullie dit recept aangepast hebben en wat jullie blockbuster dagen zonder vlees recept is!

Chilli paneer

Ingrediënten

  • 400 gr paneer (of haloumi of tofu)
  • olie
  • 1 12 theelepel komijnzaad
  • 4 teentjes look (fijngesneden)
  • 1 groene chilli (fijngesneden)
  • zwarte peper
  • zout
  • 1-2 eetlepels tomatenpuree (ongeveer 1 klein blikje van 70 gr)
  • suiker (of suikervervanger zoals stevia)
  • 4 stuks lenteui (fijngesneden of andere kruiden/groenten)

Werkwijze

  1. Snij de paneer in stukjes van ongeveer 2 cm. Bak ze in een beetje olie tot ze goud geel zijn. Laat uitlekken. Je kan dit ook doen in een frituurpan.
  2. Fruit de look, chilli en komijn ongeveer 2-3 minuten.
  3. Voeg de tomatenpuree toe, de gebakken paneer en een klein beetje water. Dek de pan af en laat 5 minuten stoven tot de rauwe tomatensmaak weg is. Voeg als het te droog is een klein beetje water toe.
  4. Doe het deksel van de pan en voeg de lenteui of andere kruiden/groenten naar keuze toe. Laat dit even stoven tot de saus iets ingekookt is. Dit kan je ook aanpassen aan je eigen smaak.
  5. Proef en kruid verder af met suiker (of stevia) indien nodig, zwarte peper en zout.
  6. Serveer met een schijfje citroen.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus