Witloofstoemp met botermelk en Luikse stroop

Mijn blog is de voorbije weken wat stilgevallen door een combinatie van enkele verkoudheden, Coursera cursussen om mijn cv wat te verbeteren en misschien ook gewoon even nood aan een pauze. Maar tijd om er terug in te vliegen!
De komende weken plan ik nog enkele lijstjes met interessante kookboeken en restaurants. En enkele vegetarische recepten want ik doe een 5-tal dagen per week mee met dagen zonder vlees. Maar deze keer mijn inzending, witloofstoemp, voor de #stoempbelgetariër campagne van Carrefour.
Iedereen kan deelnemen en naast je eigen stoemp in de winkel een jaar gratis winkelen winnen.

Stoemp, oorspronkelijk aardappelen met gekookte groenten, maakt ik niet veel klaar. Eerst was ik van plan om een Indische versie te maken met tomaten en kruiden maar uiteindelijk heb ik toch gekozen voor echte Belgische producten.

Witloof is een veelzijdige groente. Een topper in kaassaus met ham, rauw of zoals in dit gerecht traag gekarameliseerd.
Om het bittere maar ook wel zoete wat in balans te brengen heb ik karnemelk gebruikt in plaats van melk.
Voor nog een extra frisse toets heb ik in de eerste versie geexperimenteerd met wat venkel. Lekker maar de Luikse stroop, voor de communautaire balans, was nog iets beter en vooral ideaal om stroop van een kleinere fabrikant te gebruiken. Werk de witloofstoemp zeker af met genoeg zwarte peper en nootmuskaat.
Dit is lekker met worst of blinde vinken omdat er in het gehakt ook altijd wat foelie, het fliesje dat rond nootmuskaat zit, in de kruiding zit.

Kortom, laat weten wat jullie van deze witloofstoemp vinden! Of neem ook deel aan de wedstrijd en wie weet ligt jouw versie dan in de rekken bij Carrefour.

Witloofstoemp met botermelk en Luikse stroop

Ingrediënten

 • 500 gr aardappels
 • 5 stronkjes witloof
 • boter
 • 100 ml botermelk
 • 2 eetlepels luikse stroop
 • zout
 • peper
 • nootmuskaat

Werkwijze

 1. Kook de aardappelen gaar en giet af.
 2. Snij het witloof in kleine stukjes en laat op een laag vuurtje rustig karameliseren in boter of olie. Dit duurt ongeveer 15-minuten.
 3. Voeg de aardappelen toe, met een klontje extra boter (hoe meer hoe beter!) en plet. Voeg stap voor stap de botermelk toe. Misschien heb je meer of minder botermelk nodig.
 4. Werk af met peper, zout en nootmuskaat.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus