Fontina venkel pizza

Als er in de supermarkt een lekker stuk kaas met 50 % korting ligt kan ik het moeilijk laten liggen!Enkele weken geleden kwam ik dus thuis met Fontina, Italiaanse kaas uit de Alpen.

Gezien er nog een portie deeg zonder kneden in de koelkast stond en ik zonder blikken tomaten zat ben ik uitgekomen bij een recept van Martha Stewart : Fontina, fennel and onion pizza.

De eerste keer heb ik het recept volledig gevolgd maar ik vond het resultaat iets te mild. De venkel werd weggeblazen door de ajuin en de kaas was gebakken veel milder geworden.

Bij de 2de poging ben ik voor het karamelliseren eerst begonnen met een theelepel venkelzaadjes in de olie aan te bakken tot de anijs geur duidelijk vrijkomt. Dat is een techniek die ze veel toepassen in de= Indische keuken.
In plaats van alleen Fontina heb ik ook een iets sterkere kaas toegevoegd, Cheddar, maar dit kan perfect vervangen worden door [Parmigiano-Reggiano.

Het groen van venkel is in de meeste winkel niet te vinden. Dat heb ik vervangen door een plant die iedereen, die graag venkel lust of veel vis klaarmaakt, in z’n tuin moet hebben : bladvenkel (Foeniculum vulgare).

Dit is een doorlevende plant die zeer goed tegen ons klimaat kan en in de plaats van een knol (dat is een iets andere soort : Foeniculum vulgare[ Azoricum Group]) vooral lekker venkelgroen maakt, daarna eetbare bloemen om vervolgens nog eens zaden te geven. Voor modebewuste mensen is er zelfs een paarse versie!

Kortom, venkel pizza is eens iets anders dan pizza’s met veel tomaten, vlees en weinig groenten! Maar voor vleesliefhebbers zou een stukje krokant spek hier ook wel bij passen…

Fontina venkel pizza

Ingrediënten

 • 200 gr deeg (niet kneden deeg of een andere pizzadeeg recept)
 • 1 knol venkel
 • 1 ui
 • 2 eetlepels olie
 • 1 theelepel venkelzaad
 • venkelgroen
 • 200 gr Fontina kaas
 • 100 gr oude kaas (Gouda, cheddar, Parmigiano-Reggiano, …)
 • zwarte peper

Werkwijze

 1. Verwarm je oven (en indien beschikbaar een pizza steen, zware bakplaat, …) voor op de hoogste stand.
 2. Snij de venkel en ui in grote ringen.
 3. Laat de olie warm worden en voeg de venkelzaadjes toe.
 4. Zodra het anijs aroma vrijkomt de venkel en ui toevoegen en op een iets lager vuur laten karamelliseren. Voeg desnoods af en toe een eetlepel water toe tegen aanbakken en roer regelmatig. Laat dit een kwartiertje of langer afkoelen.
 5. Rol de deeg uit. Beleg de pizza met de gekaramelliseerde ui en venkel, een deel van het venkelgroen, de 2 soorten kaas en kruid af met peper.
 6. Bak de pizza af in de oven (10-15 minuten).
 7. Werk af met een beetje olie en venkelgroen.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus