Limonada de coco (kokosmelk limonade)

Kokosmelk Limonade

Zomer! En dus tijd om eens iets anders te drinken dan thee, koffie, zelfgemaakte gember brouwsels of water met fruitsiropen”)!
Bij een foodblog die ik al lang volg, Smitten Kitchen, heb ik in juni een recept voor “Limonada de coco” gezien en in mijn bookmarks gezet.
Want bijna alles met kokosnoten, behalve misschien kokospotgrond, is lekker :-)
Vorige week was het zeer warm weer dus de ideale moment om dit recept nog enkele keren te testen en wat meer research te doen.

Limonada de Coco is een drankje dat zeer populair is in Noord Colombia.
Het bestaat uit 4 ingrediënten : ijsblokjes, kokosmelk, suiker (en perfect te vervangen door stevia of een ander zoetmiddel) en limoensap.
Alles in een blender en klaar!
Naargelang hoelang je de blender laat draaien kan je de textuur ijzig houden of volledig blenden tot een ijskoude smoothie.
Kortom : uitproberen!

De eerste versie vond ik een beetje te zwaar maar de oorzaak was de kokosmelk die ik heb gebruikt.

De meningen in de verschillende recepten en commentaren lopen hierover ook uit mekaar.
In het recept van Smitten Kitchen gebruikt men kokosmelk.
In het recept van My Columbian recipes kokosroom wat nog iets meer kokos en kokosvet bevat.
Bij beide recepten zegt men in de commentaren dat men in Colombia soms ook gecondenseerde melk gebruikt als zoetmiddel of de kokosmelk vervangt door kokoswater en gecondenseerde melk.

Kokosmelk kopen in de winkel kan snel verwarrend zijn maar eigenlijk is het eenvoudig…gewoon het etiket lezen en op 2 dingen letten :
-Het percentage kokos. Rond de 40 - 60 % is kokosmelk, alles met een hoger percentage is dikker en dus kokosroom maar sommige fabrikanten zetten overal kokosmelk op.
-Kokosmelk met toegevoegde suiker (cream of coconut) is eigenlijk vooral gemaakt voor desserts maar het is handiger om kokosmelk zonder suiker te kopen en een zoetmiddel naar keuze toe te voegen.
Op de markt zijn er terug meer en meer producten te vinden zonder bindmiddelen (guar gom/…), bewaarmiddelen en in blikken rond BPA of in Tetrapak. :-)

Kokosmelk is eigenlijk niets meer dan het witte vruchtvlees van een kokosnoot, dat men raspt , mengt met warm of kokend water, laat weken en vervolgens uitperst.
Bij de eerste persing krijg je meer vetten en dus kokosroom of coconut cream.
Bij de 2de persing een waterig resultaat en dat is de kokosmelk.
In een aantal recepten perst men maar 1 keer en gebruikt men meer kokos (4 delen ipv 1 of 2 delen kokos/1 deel water).
De pulp kan je laten drogen, blenden en dan heb je vooral vezels, dus kokosmeel.  Daar betaal je eigenlijk heel veel voor in de winkel ;-)
Verse kokosmelk of kokosroom maken kan dus perfect met een blender, vers vruchtvlees of geweekte gedroogde kokos en na het weken en blenden uitpersen met een neteldoek of met een juicer.
Kokoscreme of creamed coconut is ingekookte en gedroogde kokosmelk. Een vast blok dat je in water kan oplossen om terug kokosmelk te maken.
Meestal rasp ik dit gewoon rechtstreeks in het gerecht. Bijvoorbeeld in Indische of Thaise curries.

Ik ben lui dus ik gebruik meestal een blikje of Tetra Pak :-)
Mijn favourieten merken zijn Aroy-D en Terrasana (80 % - biologisch).
Als je een blik kokosmelk, zonder bindmiddelen, rustig laat staan of in de koelkast zet, dan gaat automatisch de kokosroom naar boven komen.
De kokosmelk die onderaan overblijft kan je nog enkele dagen gebruiken in een ander recept of om deze limonade mee te maken.

Maar genoeg over kokosmelk, terug naar de limonade.
Omdat ik het recept iets te zwaar vond om er 2 glazen van te drinken en dat wil ik kunnen want het is lekker, heb ik iets minder kokosmelk gebruikt met een lager percentage kokos.
Als zoetmiddel gebruik ik een snuifje stevia (98 %) maar je kan perfect een ander zoetmiddel gebruiken.
Limoen is lekker maar ik vond citroensap en wat zeste nog beter :-)

Kortom, experimenteer door in verschillende stappen de kokosmelk, ijsblokjes, zoetstof en limoen/citroen toe te voegen en vooral genoeg te proeven!

Kokosmelk limonade

[ultimate-recipe id=“599” template=“default”]

[Bronnen en kokosmelk recepten  :]{style=“text-decoration: underline;“}
-Verse kokosmelk maken - Nourished Kitchen
-Verschil tussen kokosmelk, kokosroom, kokoswater - Thekitchn.com & AsianSupper
-Kokosmelk en kokosmeel maken met gedroogde kokos - Mindfully Nourished
-Kokosmelk maken met een juicier - Health, Home, Happiness[wpurp-searchable-recipe]Limonada de coco (kokosmelk limonade) - - kokosmelk ((naar eigen smaak)), ijsblokjes, limoensap ((naar eigen smaak of vervang door citroensap)), stevia ((naar eigen smaak of vervang door suiker (2 eetlepels) of een zoetmiddel naar keuze)), Doe alle ingrediënten in een blender.; Blend dit mengsel tot de gewenste structuur (ijzig of meer zoals een smoothie).; Pas de smaak aan door meer kokosmelk, zoetstof en sap toe te voegen. ; - [/wpurp-searchable-recipe]

Delen Commentaren
comments powered by Disqus