Zomer! En dus tijd om eens iets anders te drinken dan thee, koffie,
zelfgemaakte gember
brouwsels of water met
fruitsiropen”)!
Bij een foodblog die ik al lang volg, Smitten
Kitchen,
heb ik in juni een recept voor “Limonada de coco” gezien en in mijn
bookmarks gezet.
Want bijna alles met kokosnoten, behalve misschien kokospotgrond,
is lekker :-)
Vorige week was het zeer warm weer dus de ideale moment om dit recept
nog enkele keren te testen en wat meer research te doen.
Limonada de Coco is een drankje dat zeer populair is in Noord Colombia.
Het bestaat uit 4 ingrediënten : ijsblokjes, kokosmelk, suiker (en
perfect te vervangen door stevia of een ander zoetmiddel) en limoensap.
Alles in een blender en klaar!
Naargelang hoelang je de blender laat draaien kan je de textuur ijzig
houden of volledig blenden tot een ijskoude smoothie.
Kortom : uitproberen!
De eerste versie vond ik een beetje te zwaar maar de oorzaak was de kokosmelk die ik heb gebruikt.
De meningen in de verschillende recepten en commentaren lopen hierover
ook uit mekaar.
In het recept van Smitten
Kitchen
gebruikt men kokosmelk.
In het recept van My Columbian
recipes
kokosroom wat nog iets meer kokos en kokosvet bevat.
Bij beide recepten zegt men in de commentaren dat men in Colombia soms
ook gecondenseerde melk gebruikt als zoetmiddel of de kokosmelk vervangt
door kokoswater en gecondenseerde melk.
Kokosmelk kopen in de winkel kan snel verwarrend zijn maar eigenlijk is
het eenvoudig…gewoon het etiket lezen en op 2 dingen letten :
-Het percentage kokos. Rond de 40 - 60 % is kokosmelk, alles met een
hoger percentage is dikker en dus kokosroom maar sommige fabrikanten
zetten overal kokosmelk op.
-Kokosmelk met toegevoegde suiker (cream of coconut) is eigenlijk
vooral gemaakt voor desserts maar het is handiger om kokosmelk zonder
suiker te kopen en een zoetmiddel naar keuze toe te voegen.
Op de markt zijn er terug meer en meer producten te vinden zonder
bindmiddelen (guar gom/…), bewaarmiddelen en in blikken rond BPA of in
Tetrapak. :-)
Kokosmelk is eigenlijk niets meer dan het witte vruchtvlees van een
kokosnoot, dat men raspt , mengt met warm of kokend water, laat weken en
vervolgens uitperst.
Bij de eerste persing krijg je meer vetten en dus kokosroom of coconut
cream.
Bij de 2de persing een waterig resultaat en dat is de kokosmelk.
In een aantal recepten perst men maar 1 keer en gebruikt men meer kokos
(4 delen ipv 1 of 2 delen kokos/1 deel water).
De pulp kan je laten drogen, blenden en dan heb je vooral vezels, dus
kokosmeel. Daar betaal je eigenlijk heel veel voor in de winkel ;-)
Verse kokosmelk of kokosroom maken kan dus perfect met een blender, vers
vruchtvlees of geweekte gedroogde kokos en na het weken en blenden
uitpersen met een neteldoek of met een juicer.
Kokoscreme of creamed coconut is ingekookte en gedroogde kokosmelk. Een
vast blok dat je in water kan oplossen om terug kokosmelk te maken.
Meestal rasp ik dit gewoon rechtstreeks in het gerecht. Bijvoorbeeld in
Indische of Thaise curries.
Ik ben lui dus ik gebruik meestal een blikje of Tetra Pak :-)
Mijn favourieten merken zijn Aroy-D en Terrasana (80 % - biologisch).
Als je een blik kokosmelk, zonder bindmiddelen, rustig laat staan of in
de koelkast zet, dan gaat automatisch de kokosroom naar boven komen.
De kokosmelk die onderaan overblijft kan je nog enkele dagen gebruiken
in een ander recept of om deze limonade mee te maken.
Maar genoeg over kokosmelk, terug naar de limonade.
Omdat ik het recept iets te zwaar vond om er 2 glazen van te drinken en
dat wil ik kunnen want het is lekker, heb ik iets minder kokosmelk
gebruikt met een lager percentage kokos.
Als zoetmiddel gebruik ik een snuifje stevia (98 %) maar je kan perfect
een ander zoetmiddel gebruiken.
Limoen is lekker maar ik vond citroensap en wat zeste nog beter :-)
Kortom, experimenteer door in verschillende stappen de kokosmelk, ijsblokjes, zoetstof en limoen/citroen toe te voegen en vooral genoeg te proeven!
[ultimate-recipe id=“599” template=“default”]
[Bronnen en kokosmelk recepten
:]{style=“text-decoration: underline;“}
-Verse kokosmelk maken - Nourished
Kitchen
-Verschil tussen kokosmelk, kokosroom, kokoswater -
Thekitchn.com &
AsianSupper
-Kokosmelk en kokosmeel maken met gedroogde kokos - Mindfully
Nourished
-Kokosmelk
maken met een juicier - Health, Home,
Happiness[wpurp-searchable-recipe]Limonada
de coco (kokosmelk limonade) - - kokosmelk ((naar eigen smaak)),
ijsblokjes, limoensap ((naar eigen smaak of vervang door citroensap)),
stevia ((naar eigen smaak of vervang door suiker (2 eetlepels) of een
zoetmiddel naar keuze)), Doe alle ingrediënten in een blender.; Blend
dit mengsel tot de gewenste structuur (ijzig of meer zoals een
smoothie).; Pas de smaak aan door meer kokosmelk, zoetstof en sap toe te
voegen. ; - [/wpurp-searchable-recipe]