We hebben al eens bhaji’s gemaakt met aardappelen maar deze keer maken we een Indische klassieker : Onion Bhaji.
Onion bhaji zijn uien gefrituurd in een beslag van goed afgekruid kikkererwtenmeel (gram of besan flour). Dit is een lekker glutenvrij eenvoudig voorgerecht of snack tussendoor!
Zoals bij veel Aziatische gerechten zijn er veel regionale verschillen, benamingen en bereidingswijzen. Na wat research ben ik er nog niet volledig uit. :-)
Volgens sommige sites zijn pakora’s en bhaji hetzelfde en is het een louter een verschil in benaming tussen het noorden en het zuiden.
In sommige boeken spreekt men vooral over bhajji als men met groenten werkt en het beslag meer gebruiken als een lichte coating.
Terwijl men bij pakora’s de ingrediënten en het beslag volledig mengen, balletjes maken en deze 1 of 2 keer frituren.
Keema pakora maakt men met kip of lamsgehakt dus dit recept kan zeker ook uitgetest worden door carnivoren.
Dit is een snack die je volledig kan aanpassen aan je eigen smaak. Het beslag, op het bakpoeder na, kan ook vooraf klaargemaakt worden.
In kruiding zijn er zeer veel verschillen. De enige constanten in het beslag zijn de kikkererwten, chili (vers en/of poeder), verse koriander en zout.
Zelf voeg ik altijd nog wat kurkuma, komijn en look toe maar de belangrijkste smaakmaker in mijn versie is : Ajowan.
Ajowan (Trachyspermum ammi)/carom/ajwain zijn
zaadjes die meer tijmolie bevatten dan de tijm die we in de Europese keuken gebruiken.
Als ik geen tijm in de tuin heb of te lui ben om een takje te gaan plukken vervang ik die door een kleine hoeveelheid ajowan.
Soms zegt men dat je ajowan kan vervangen door kruiden van dezelfde familie, karwij of komijn, maar daar ben ik niet mee akkoord. :-)
Een interessante website om verschillen in kruiden te onderzoeken is Dr. Duke’s Phytochemical and Ethnobotanical Databases.
Je kan hier zoeken op plantnaam maar ook via de chemische stof of essentiële olie.
Bijvoorbeeld naar Thymol.
De volgende keer ga ik aan de onion bhaji’s ook eens venkelzaadjes toevoegen en naast koriander ook wat peterselie.
Rond bereidingswijzen heb ik 2 methodes gevonden.
Je maakt een vloeibaar maar toch redelijk dik beslag waarin je kort de groenten mengt om vervolgens direct te beginnen bakken. Dit is de methode die ik zelf gebruik.
Door een mengsel te gebruiken van fijn gesneden ui maar ook grotere stukken en een vloeibaar beslag krijg je grillige bhaji’s met vele krokante stukjes.
Haal vooraf zeker het mandje uit je frietpot want het beslag zinkt eerst 1-2 minuten en zou dan blijven kleven.
Deze methode laat men perfect zien in dit filmpje :
Soms gaat men heel weinig water toevoegen aan de uien en de bloem, dit even laten staan en kneden tot de uien zelf hun vocht loslaten. Daarna maakt men balletjes die men 2 keer gaat frituren.
Een voorbeeld van deze methode is dit filmpje van een Indische Jeroen Meus :
Onion Bhaji / Pakora met Ajowan
Ingrediënten
- 300 gr uien (de helft fijngesneden en de rest in halve ringen)
- 50 gr verse koriander (ongeveer 1 plantje in de supermarkt)
- 150 gr kikkererwtenmeel (gram flour / besan flour)
- 50 gr rijstmeel
- 2 teentjes look (geplet of zeer fijn gesneden)
- 1 chili (geplet of zeer fijn gesneden (pas aan naar eigen smaak)
- 1⁄4 theelepel kurkuma,
- 1 theelepel zout (of naar eigen smaak)
- 2 theelepels ajowan
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel zwarte peper (laat weg of pas aan naar eigen smaak)
- 1 theelepel chilipoeder (laat weg of pas aan naar eigen smaak)
- 100 ml water
- 1⁄2 theelepel bakpoeder (optioneel)
Werkwijze
- Verwarm je frituurpan voor op 180 graden.
- Meng de kikkererwtenbloem, rijstbloem met de droge kruiden, het zout en de koriander en look.;
- Voeg stap voor stap water toe en roer tot je een dik beslag krijgt.;
- Snij 1 helft van de uien fijn, de andere helft in halve ringen en voeg toe aan het beslag.; Voeg juist voor het bakken het bakpoeder toe en meng goed.
- Laat voorzichtig enkele eetlepels beslag (of voor kleinere snacks - theelepels) los van mekaar in de frituurpan vallen. Het beslag gaat eerst enkele minuten zinken. Draai de bhaji daarna enkele keren tot ze goudbruin zijn gebakken.
- Laat even uitlekken en serveer met ketchup of een andere dipsaus of chutney.