Speculaasbrokken (met weinig toegevoegde suiker)

In het vorige recept hebben we speculaaskruiden gemaakt. Met de eerste kruidenmix heb ik een poging gedaan om gewone speculaaskoekjes te bakken. Maar het resultaat was echt niet goed… Te dun, te hard gebakken maar toch te zacht. Dus voor de 2de poging heb ik een recept gezocht dat ook kan werken voor onhandige bakkers : speculaasbrokken.

Verwacht dus geen perfect afgewerkte en gedecoreerde koekjes maar wel ruwe dikke koeken met veel smaak.
Ik ben gestart met het speculaasbrokken recept van Laura’s Bakery, een blog om te volgen, maar ik heb het toch wat aangepast.

Omdat ik geen politieker ben pas ik de dingen waarover ik klaag, zoals je kan lezen in mijn artikel over de suikervrij hype, ook echt toe.
De bruine suiker heb ik vervangen door een suikervervanger (Zùsto maar je kan waarschijnlijk elke suikervervanger die 1 op 1 overeenkomt met suiker gebruiken). Om toch wat het bruine suiker aroma te hebben wat echt nodig is in speculaas heb ik wel 1 eetlepel melasse toegevoegd.
De witte tarwe bloem heb ik vervangen door volkorenmeel en bakpoeder.
Ik heb de bol deeg deze keer bijna 16u laten rusten in de koelkast. Dit heeft de aroma’s van de speculaaskruiden misschien beter doen vermengen met de andere ingrediënten.
De hoeveelheid speculaaskruiden kan je aanpassen aan je eigen smaak.
Of als het iets te gekruid is gewoon wat meer kaneel toevoegen.

Deze keer was het resultaat wel ok!
Dikke speculaasbrokken. Krokant aan de buitenkant na het afkoelen, van binnen nog een beetje zacht.
De dag daarna volledig droog maar enorm lekker bij thee, koffie of waarom geen chai masala thee omdat kruiden gewoon bij kruiden passen en de kruidenmix bijna hetzelfde is!
En natuurlijk kan je de speculaaskruiden ook gewoon gebruiken in andere recepten.

Speculaasbrokken

  • 300 gr volkorenmeel (of zelfrijzende bloem)
  • 15 gr bakpoeder (laat weg bij zelfrijzende bloem)
  • 150 gr zoetmiddel (of bruine suiker)
  • 7 theelepels speculaaskruiden (pas aan naar eigen smaak)
  • 1 eetlepel melasse (laat weg indien je bruine suiker gebruikt)
  • 14 eetelepel zout
  • 125 gr boter
  • 7 eetlepels melk
  • 1 ei
  • 2 eetlepels melk
  • amandelen (optioneel)
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Meng alle droge ingredienten.;
  3. Voeg de boter, melk en melasse toe en kneed tot een vast deeg.;
  4. Laat de deeg rusten in de koelkast. Hoe langer hoe beter!;
  5. Rol uit maar niet te dun (ongeveer 4-5mm). Kluts het ei met 1-2 eetlepels melk en borstel dit mengsel over de uitgerolde deeg om het te doen glanzen.;
  6. Optioneel : werk af met amandelen.;
  7. Bak ongeveer 30 minuten op 170 graden en laat volledig afkoelen.

Bron : Laura’s Bakkery - Speculaasbrokken

Delen Commentaren
comments powered by Disqus