Zandkoekjes en kokosmelk pudding

Enkele weken geleden kreeg ik een mail om mee te doen met een wedstrijd van Imperial rond lactosevrije recepten.
Dat was een goede uitdaging om mijn blog, die wat stilgevallen was, terug op te starten.
De andere inzendingen kunnen jullie bekijken op de Ilovebaking.be site maar natuurlijk stemmen jullie allemaal voor mijn inzending ;-)

Lactosevrij, dus zonder melk of melkproducten, …
Het was even zoeken naar alternatieven voor melk en boter maar na enkele testen heb ik gekozen voor kokos.
We gaan dus koekjes maken met kokosolie en pudding met kokosmelk.

Laten we beginnen met de pudding.
Ik ben eerst gestart met amandelmelk maar de pudding was iets te waterig.
Daarna pure kokosmelk (60 %) maar dan was het resultaat te zwaar. De oplossing was kijken naar het vetgehalte en i.p.v. pure kokosmelk ook gewoon water gebruiken.
Gewone pure Imperial vanille- of chocoladepudding is lekker maar een beetje saai.
Aan de vanillepudding heb ik wat verse vanille toegevoegd.
De chocolade pudding en Imperial caramel heb ik op smaak gebracht met sinaasappelzeste en gekonfijte sinaasappelschillen. Dat geeft een citrus en vooral een bitter accentje.

Het koekje was een iets grotere uitdaging omdat ik echt geen goede bakker ben. En natuurlijk is Google altijd de oplossing en blijkbaar kan je boter in de meeste gevallen vervangen door kokosolie.
Aan een basisrecept voor zandkoekjes heb ik terug een beetje sinaasappelzeste en gekonfijte sinaasappel toegevoegd. De suiker heb ik vervangen door ongeraffineerde palmsuiker. Ook lekker is de gekonfijte sinaasappel vervangen door gekonfijte gemberstukjes.

En het recept kunnen jullie natuurlijk ook vinden op de I love baking website en vergeet vooral niet te stemmen!

Zandkoekjes en kokosmelk pudding

Ingrediënten

Zandkoekjes

  • 50 gr bruine suiker (of jaggery)
  • 100 gr kokosolie
  • 150 gr zelfrijzende bloem
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 30 gr gekonfijte sinaasappelschillen (of gekonfijte gember)
  • zeste van een halve sinaasappel

Vanillepudding

  • 1 zakje Imperial vanillepudding
  • 250 gr kokosmelk (60 % kokos)
  • 250 gr water
  • 1 stokje vanille
  • zoetmiddel (of suiker naar eigen smaak)

Chocoladepudding

  • 1 zakje Imperial chocoladepudding
  • 250 gr kokosmelk (60 % kokos)
  • 350 gr water
  • 30 gr gekonfijte sinaasappelschillen (of gekonfijte gember)
  • 50 gr Imperial chocoladetopping
  • Imperial caramel
  • gekonfijte sinaasappelschillen

Werkwijze

Zandkoekjes

  1. Meng de suiker met het zelfrijzend bakmeel, vanillesuiker en zeste van een halve sinaasappel.
  2. Snij de gekonfijte sinaasappelschillen in kleine stukjes.
  3. Meng de droge ingredienten met de kokosolie en gekonfijte sinaasappelschillen.
  4. Kneed tot een vaste massa en laat dit minstens 15 minuten rusten in de koelkast.
  5. Rol uit (ongeveer 0,5 cm) en maak de koekjes in een vorm naar keuze.
  6. Bak 12-15 minuten in een oven van 180 graden.

Vanillepudding

  1. Maak de pudding klaar zoals op de verpakking maar vervang de melk door 250 gr kokosmelk (60 % kokos) en 300 gr water.
  2. Voeg voor een sterkere vanille smaak een zakje vanillesuiker of de zaden van 1 vanillestokje toe en suiker of zoetmiddel naar keuze.
  3. Je kan de pudding zwaarder of lichter maken door de verhouding kokosmelk/water aan te passen of kokosmelk met een hoger of lager percentage kokos te gebruiken.

Chocoladepudding

  1. Maak de pudding klaar zoals op de verpakking maar vervang de melk door 250 gr kokosmelk (60 % kokos) en 300 gr water.
  2. Voeg 50 gr Imperial Chocolade topping toe, 30gr gekonfijte sinaasappelschillen, zeste van een halve sinaasappel en suiker of zoetmiddel naar keuze.
  3. Afwerking: Werk de pudding af door de starten met een laagje Imperial Caramel topping en enkele stukjes gekonfijte sinaasappelschil. Daarna een laagje vanille en chocolade pudding.
  4. Voeg nog een laagje Imperial Caramel topping toe en enkele stukjes gekonfijte sinaasappelschil en verse sinaasappel zeste juist voor het serveren.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus